ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο:Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ βασίζονται στους οικονομικούς δείκτες

ΟΠΕΚ
Η Έδρα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη
AP Photo

Η κρατική εταιρία εμπορίας πετρελαίου του Ιράκ (SOMO) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ βασίζονται στους οικονομικούς δείκτες και λαμβάνονται ομόφωνα.

«Υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ ότι η καλύτερη προσέγγιση στη διαχείριση των συνθηκών της αγοράς πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας και έλλειψης σαφήνειας είναι μια προληπτική προσέγγιση που υποστηρίζει τη σταθερότητα της αγοράς και παρέχει στο μέλλον τις κατευθυντήριες οδηγίες που χρειάζεται», αναφέρει η ανακοίνωση της SOMO.

Παράλληλα, το Κουβέιτ χαιρετίζει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA, επικαλούμενο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kuwait Petroleum Corporation.

Ο Σεΐχης Ναουάφ αλ-Σαμπάχ επανέλαβε επίσης ότι το Κουβέιτ θέλει να διατηρεί ισορροπία στις αγορές πετρελαίου προς όφελος και των καταναλωτών και των παραγωγών.

Δήλωσε επίσης ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία και η αναμενόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε σε περισσότερη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου.

«Στον ΟΠΕΚ υπάρχει πάντα χώρος για ευελιξία»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, όταν ρωτήθηκε την Κυριακή σε σχέση με την επανεξέταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου αυτού του μήνα, δήλωσε ότι «στον ΟΠΕΚ υπάρχει πάντα χώρος για ευελιξία».

Ο Χαϊθάμ αλ-Γάις είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στην Αλγερία ότι οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ ήταν καθαρά τεχνικές, και ότι η ομάδα παραγωγών έλαβε μια προληπτική απόφαση.