ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεχώς 11.000 πλειστηριασμοί ακινήτων

Προσεχώς 11.000 πλειστηριασμοί ακινήτων
INTIME

Τους επόμενους μήνες έχει προγραμματιστεί να γίνουν 11.000 πλειστηριασμοί ακινήτων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάθε χρόνο από εδώ και πέρα θα διενεργούνται 50.000 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Με δεδομένο ότι οι πλειστηριασμοί αναμένεται να επιταχυνθούν προκειμένου οι εταιρείες διαχείρισης να επιτύχουν τους στόχους των τιτλοποιήσεων, αυξάνεται και η ανάγκη για χρηματοδότηση της αγοράς με ειδικά προϊόντα που θα εξασφαλίζουν την αναγκαία ρευστότητα στον ενδιαφερόμενο αγοραστή τη στιγμή της κατακύρωσης του πλειστηριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι στον πλειστηριασμό ο ενδιαφερόμενος έχει υποχρέωση να καταβάλει με τη μορφή εγγύησης το 30% της αξίας του ακινήτου που πλειστηριάζεται με βάση την τιμή προσφοράς. Το ποσό επιστρέφεται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν πλειοδοτήσει ή αποτελεί μέρος του τιμήματος αν πλειοδοτήσει, ενώ παρακρατείται σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος πλειοδοτήσει αλλά δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Το νέο στεγαστικό προϊόν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η τράπεζα να μην εμπλέκεται στη χρηματοδότηση της εγγύησης, η οποία αποτελεί την ίδια συμμετοχή του υποψήφιου αγοραστή, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση ενός κοινού στεγαστικού δανείου, που ο δανειολήπτης θα πρέπει να διαθέτει ένα μέρος του κεφαλαίου για την αγορά του ακινήτου.

Η συμμετοχή της τράπεζας αφορά το υπόλοιπο, δηλαδή το 70% του ποσού για την αγορά του ακινήτου, με βάση την τιμή της πρώτης προσφοράς, όπως αυτή βγαίνει στο e-auction.