ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδυναμώνεται η αγοραστική δύναμη του βασικού μισθού στην ΕΕ

Αποδυναμώνεται η αγοραστική δύναμη του βασικού μισθού στην ΕΕ
Eurokinissi

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να έχει φτάσει αισίως στο 10%, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες διαβίωσης, καθώς οι όποιες αυξήσεις των μισθών τους δεν συμπορεύονται με τον ρυθμό εκτόξευσης των τιμών.

Σύμφωνα με την Ενωση Εργατικών Συνδικάτων της Ε.Ε. (ETUC), η πραγματική αξία του βασικού μισθού ανά την Ευρώπη έχει μειωθεί παρά τις όποιες αυξήσεις και κατά μέσον όρο η μείωση είναι περίπου 5%. Σε ορισμένες χώρες, όμως, η μείωση αυτή αγγίζει το 20%. Ανάμεσά τους είναι χώρες όπως η Ολλανδία όπου ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε ένα ιλιγγιώδες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα 17% και οι χώρες της Βαλτικής όπου είναι υπερδιπλάσιος και φτάνει στο 35%.

Στην Ολλανδία, από τις ευημερούσες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά η κατάσταση για τον μέσο εργαζόμενο φαίνεται ζοφερή. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται στην αύξηση 10% του βασικού μισθού που υποσχέθηκε η κυβέρνηση αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τα ολλανδικά νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τη διαστημική εκτόξευση που έχει σημειώσει το κόστος της διαβίωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Και όμως, πολλοί Ολλανδοί εκφράζουν φόβους πως η αύξηση του μισθού τους δεν θα αρκεί για να καλύψουν βασικές ανάγκες και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Από τα τέλη Φεβρουαρίου βρίσκεται στα ύψη το κόστος βασικών ειδών διατροφής. Ενα μπουκάλι ηλιέλαιο τριών λίτρων, ζωτικής σημασίας για τα περισσότερα ολλανδικά νοικοκυριά, αφού χρησιμοποιείται εκτεταμένα, κοστίζει πλέον 10 ευρώ, καθώς η τιμή του διπλασιάστηκε μέσα σε λίγους μήνες.