ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Στα 9,14 δισ. ευρώ το έλλειμμα τετραμήνου

ΥΠΟΙΚ: Στα 9,14 δισ. ευρώ το έλλειμμα τετραμήνου

Εντός στόχων διατηρήθηκε το έλλειμμα για το α' τετράμηνο του 2012, λόγω κυρίως της ιδιότυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο και της χαμηλής χρηματοδότησης των λειτουργιών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα για το α' τετράμηνο διαμορφώθηκε στα 9,145 δισ. ευρώ, έναντι 11,009 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα, που μειώθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις, υποχωρώντας κατά 459 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 448 εκατ. ευρώ. Η «μαύρη τρύπα» οφείλεται κυρίως στην πτώση ή τη μη πληρωμή του ΦΠΑ.

Στο πρωτογενές σκέλος (δηλαδή χωρίς την αποπληρωμή τόκων), το πρόσημο ήταν αρνητικό. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 3,3 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι των στόχων, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποχρηματοδοτήθηκε κατά 930 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 16,14 δισ. ευρώ έναντι στόχου 16,64 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 14,655 δισ. ευρώ, υστερώντας κατά 334 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων, αλλά και στις εισπράξεις από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2012 υποχώρησαν στα 25,291 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,359 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον σημαντικό περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι μειωμένες κατά 1.429 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της μείωσης των πρωτογενών δαπανών (924 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (127 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (328 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.