ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγάλες μειώσεις τον Νοέμβριο - Τιμές ανά προμηθευτή

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγάλες μειώσεις τον Νοέμβριο - Τιμές ανά προμηθευτή
«Βουτιά» στις χρεώσεις του επόμενου μήνα.
Pexels.com

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μειωμένα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Νοέμβριο - Οι τιμές σε δέκα προμηθευτές.

Σε μειώσεις στις τιμές ρεύματος για το Νοέμβριο προχώρησαν οι προμηθευτές, αν και το τελικό κόστος για τον καταναλωτή δεν θα γίνει γνωστό πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις του επόμενου μήνα.

Η αρχική χρέωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο από τον μεγαλύτερο πάροχο ενέργειας, τη ΔΕΗ βρίσκεται στο 0,39700 ευρώ η κιλοβατώρα. H Protergia ανακοίνωσε τιμή 0,395 η μεγαβατώρα με το πάγιο να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ ενώ η Elpedison ανάλογα με το πρόγραμμα ανακοίνωσε τιμές ρεύματος από 0,38 ευρώ έως 0,4134 ευρώ. Από την άλλη χαμηλότερη κατά 35% σε σχέση με το τιμολόγιο του Οκτωβρίου είναι η χρέωση για τον Νοέμβριο που ανακοίνωσε η Ελίν. Συγκεκριμένα η τιμή του ρεύματος για τον επόμενο μήνα είναι 39,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (έναντι 59,9 τον Οκτώβριο), ενώ το πάγιο είναι 4,9 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώθηκαν για τον Νοέμβριο από άλλους έξι προμηθευτές:

  1. Ήρων 43,9 - 47 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 62 - 69,8)
  2. NRG 37,5-41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 57,9-59,9)
  3. Watt&Volt 40,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)
  4. Φυσικό Αέριο Ελλάδος 35,5-36,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 57,4-58,6)
  5. Volterra 42,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 68,5)
  6. Zenith 38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)

Η μείωση των τιμολογίων αντικατοπτρίζει την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο.

Οι τελικές χρεώσεις για τους καταναλωτές θα προκύψουν μετά την ανακοίνωση των κρατικών επιδοτήσεων.

Δικαιώνοντας τις προβλέψεις για βουτιά στις χρεώσεις του επόμενου μήνα, η αρχική τιμή πέφτει σημαντικά - ακόμη περισσότερο από όσο αναμενόταν - κατά 33,2%, καθώς από τα 0,595 ευρώ η κιλοβατώρα τον Οκτώβριο πέφτει στα 0,39700 (με πάγιο 3,5 ευρώ). Για μεγάλες καταναλώσεις, πάνω από 2.000kWh η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,409 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές ρεύματος του Αυγούστου

Οι τιμές αυτές είναι οι φθηνότερες που έχουν ανακοινωθεί από τον Αύγουστο, δηλαδή από την έναρξη λειτουργίας του νέου μηχανισμού που αφαίρεσε την ρήτρα αναπροσαρμογής και υποχρεώνει τις εταιρείες ενέργειας να προβλέπουν τις τιμές του επόμενου μήνα.

Τον Αύγουστο οι τιμές ήταν στα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, απογειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 0,788 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να μειωθούν τον Οκτώβριο και ακόμη περισσότερο τον Νοέμβριο.

Πώς φτάσαμε στη μείωση τιμών

Υπενθυμίζεται ότι αρκετά χαμηλότερα από τις τιμές του Οκτωβρίου θα κινηθούν οι τιμές ρεύματος που ανακοίνωσαν χθες οι πάροχοι για τον Νοέμβριο, αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο του TTF που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για την Ευρώπη.

Η υποχώρηση του προθεσμιακού συμβολαίου του Νοεμβρίου στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες το μεσημέρι, σε συνέχεια μιας συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των τελευταίων ημερών, θα οδηγήσει επίσης προς τα κάτω τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Bάσει αυτής της πρόβλεψης οι προμηθευτές ρεύματος καταρτίζουν τα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα σε τιμές 18%-20% χαμηλότερα από αυτές του Οκτωβρίου.

Αρκετοί δε εξ αυτών φαίνεται να αξιοποιούν και το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Σεπτεμβρίου, μήνας που πρόσθεσε υπερέσοδα, αφού τελικά το χονδρεμπορικό κόστος είχε αρκετή απόκλιση από τις αρχικές προβλέψεις που οδήγησαν σε υψηλές τιμές. Προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση που έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΝ θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα έσοδα για να ενισχύσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό προσφέροντας χαμηλές τιμές. Ετσι, οι τιμές για τα οικιακά τιμολόγια τον Νοέμβριο αναμένεται να κυμανθούν στα 45-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και πιθανότατα και κάτω από τα 45 λεπτά, έναντι 56 έως 70 λεπτών ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο και 68-80 λεπτών τον Σεπτέμβριο.

Η θετική αυτή εξέλιξη φαίνεται να έχει κυρίως άμεσο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα περιοριστούν οι δαπάνες που θα χρειαστεί να καταβάλει για επιδοτήσεις. Τον Οκτώβριο για την απορρόφηση του 90% των αυξήσεων και τη συγκράτηση της τιμής της κιλοβατώρας στα 14-17 λεπτά δαπανήθηκαν συνολικά 1,1 δισ., εκ των οποίων 1 δισ. προήλθε από την ανάκτηση υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικές ειδήσεις

Χαμηλότερες οι τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μειωμένα έως 35% τα τιμολόγια της ΔΕΗ για το Νοέμβριο

Βέλγιο: Εστιατόριο χρεώνει 1 ευρώ τους πελάτες για το ρεύμα