ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Ορισμένοι Έλληνες θεωρούν μύθο την έξοδο από το ευρώ

Reuters: Ορισμένοι Έλληνες θεωρούν μύθο την έξοδο από το ευρώ

Στον μύθο ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ αναφέρεται σε δημοσίευμά του το Reuters.

«Στη γη των αρχαίων μύθων, οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν δημιουργήσει κάποιους δικούς τους, όσον αφορά το μέλλον της χώρας τους που βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία και θεωρούν ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, που δεν θα τους εξωθήσει σε αποχώρηση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Με τίτλο «Οι Έλληνες υιοθετούν κάποιους νέους μύθους για τη ζωή με το ευρώ», το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι οι προειδοποιήσεις προς την Αθήνα, όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους Έλληνες πολίτες, που θεωρούν ότι η χώρα μας αποτελεί αντικείμενο φθόνου των ξένων.

Παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα οδηγείται στην έξοδο από το ευρώ και μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα τους αναγκάσει σε αποχώρηση.

Την ίδια ώρα, παράδοξο θεωρείται το γεγονός ότι παρότι το 75% των πολιτών θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τα 2/3 είναι αντίθετα στο πακέτο διάσωσης, εξαιτίας του οποίου επιβλήθηκε σκληρή μείωση μισθών και συντάξεων, όπως και περικοπές στις θέσεις εργασίας.

Μια 55χρονη μοδίστρα, που θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης υποστηρίζει στο πρακτορείο ότι χρήματα υπάρχουν, αρκεί να φορολογηθούν οι πλούσιοι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αν οι Έλληνες μεταφέρουν τους συγκεκριμένους μύθους στις κάλπες. Για «αυταπάτη» κάνει λόγο ο κ. Θεόδωρος Κουλουμπής του ΕΛΙΑΜΕΠ που υποστηρίζει ότι το μήνυμα που θα πρέπει να θέσουν ξεκάθαρα οι πολιτικοί είναι «μέσα ή έξω από το ευρώ».

Πολλά κόμματα, αναφέρει το Reuters, δεν ξεκαθαρίζουν στους ψηφοφόρους ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «ευρώ ή δραχμή», ενώ δεν αλλάζουν το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών.

«Όπως και στο μύθο του Αισώπου "Ο βοσκός και ο λύκος", εδώ και καιρό οι Έλληνες δέχονται τις προειδοποιήσεις ότι τα χρήματα τελειώνουν, αλλά θεωρούν ότι στη συνέχεια θα ξαναεμφανιστούν. Αυτή τη φορά όμως, επίσημες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο λύκος είναι εδώ», επισημαίνει το πρακτορείο.