ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρίνεται απόψε στις Βρυξέλλες

Τι κρίνεται απόψε στις Βρυξέλλες

Θα είναι μία από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής, αυτή που θα γίνει απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες, έστω κι αν θα είναι άτυπη.

Κι αυτό γιατί, κατά τη διάρκεια της, θα ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις των εταίρων, σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας.

Καταρχήν, θα ξεκαθαρίσει η στάση τους απέναντι στο ελληνικό αίτημα για χαλάρωση του Μνημονίου.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, γιατί, ως γνωστόν, το ελληνικό αίτημα περιλαμβάνει και εγκατάλειψή του.

Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες αλλά και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρουν ότι αυτό το οποίο θα τονισθεί στην Αθήνα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση από τα συμφωνηθέντα, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εφαρμοσθούν κατά γράμμα, αν θέλει η χώρα να εξακολουθήσει να παίρνει λεφτά μέσω δόσεων από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας της που έχει υπογραφεί.

Το πιθανότερο είναι πως θα δοθούν υποσχέσεις για μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα υιοθετηθεί και από τις δύο πλευρές.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΕ θα θεωρήσει ότι η ίδια έχει κάνει το καθήκον της, αλλά η Αθήνα, στο πλαίσιο του δημοκρατικού της δικαιώματος απέρριψε τη συμφωνία, οπότε διαχωρίζει τη θέση της κι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Αυτή τη φορά, οι εταίροι της χώρας δείχνουν να μην αστειεύονται και θα περιμένουν την εκλογή της 17ης Ιουνίου, για να δουν το αποτέλεσμά της κι αναλόγως να πράξουν.

Αν η βούληση του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με το μνημόνιο, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.