ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η «ανάσα» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Έρχεται η «ανάσα» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Τελικώς, τα από πολύ καιρό αναμενόμενα κεφάλαια της ΕΕ για την ενίσχυση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αναμένονται τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρουν ότι έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, ως προς το θέμα, και έως την Παρασκευή το μεσημέρι τα 18 από τα 25 δισ. ευρώ της βοήθειας θα έχουν πιστωθεί στο σχετικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αμέσως μετά θα αρχίσει η διανομή των κεφαλαίων αυτών ανά πιστωτικό ίδρυμα με βάση της ανάγκες του καθενός, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από την έκθεση της BlackRock και έχουν προκύψει μετά το «κούρεμα» των ομολόγων.

Κορυφαίος τραπεζίτης δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ότι «έχουμε ενημερωθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πως το τραπεζικό σύστημα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια μεθαύριο. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Το πότε θα έλθουν και τα υπόλοιπα 7 δισ. από την ίδια βοήθεια, προς το παρόν, είναι άγνωστο ακόμα.

Ωστόσο, είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους τραπεζίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες: α)δεν πρέπει να κάνουν πολλές ερωτήσεις στις ήδη… εκνευρισμένες, με την Ελλάδα, Βρυξέλλες και β)τα 18 δισ. είναι αρκετά για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες τους. Μετά βλέπουν…

Επίσης, οι Έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν πως όσο ακόμα το ευρωσύστημα στέκεται αρωγός στις ανάγκες της χώρας, δεν υφίσταται κανένα ζήτημα αναφορικά με τη λειτουργία του τραπεζικού της συστήματος.

Πρόβλημα θα υπάρξει μόνο αν κάποιο «πρωί» η ΕΚΤ ανακοινώσει ότι παύει να παρέχει τις εγγυήσεις ρευστότητας…