ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισθητή υποχώρηση των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα

Αισθητή υποχώρηση των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο κινήθηκαν οι τιµές του ηλεκτρικού ρεύµατος και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. 

Όπως προκύπτει από τα µηνιαία στοιχεία του HEPI (ευρωπαϊκός δείκτης τιµών ενέργειας) µεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, η τιµή λιανικής στην Ελλάδα τον Οκτώβριο στα κυµαινόµενα τιµολόγια ήταν η δεύτερη φθηνότερη µετά το Λουξεµβούργο.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα η µέση τιµή της κιλοβατώρας διαµορφώθηκε στα 25,37 λεπτά/kWh, την ώρα που µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η ∆ανία (68,44 λεπτά/kWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά/kWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά/kWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά/kWh) καταγράφουν υψηλές τιµές ηλεκτρικού ρεύµατος.

Σηµειώνεται πως τα κυµαινόµενα τιµολόγια ηλεκτρικού ρεύµατος αντιπροσωπεύουν ποσοστό του 90% των συνολικών τιµολογίων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η τιµή λιανικής στα κυµαινόµενα τιµολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση µε την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6%.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών, στην τιµή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Η τιµή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο του 2022 διαµορφώθηκε στα 12,35 λεπτά/ kWh, χαµηλότερα από τη µέση τιµή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά/kWh. Πιο ακριβή χώρα είναι η Ολλανδία (42,08 λεπτά/kWh), ακολουθούµενη από τη ∆ανία (40,56 λεπτά/kWh) και την Αυστρία (33,90 λεπτά/kWh). Φθηνότερες χώρες είναι η Σερβία (3,53 λεπτά/kWh) και η Ουγγαρία (2,52 λεπτά/kWh).

Η Ελλάδα, σύµφωνα και µε την ανακοίνωση του υπουργείου, είχε το µεγαλύτερο ποσοστό αποκλιµάκωσης των τιµών φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση µε τις µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σηµείωσαν µεγάλες αυξήσεις.