ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησαν οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα

Υποχώρησαν οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα
«Ανάσα» για τους καταναλωτές η μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ρεύματος 
Pixabay

«Ανάσα» για τους καταναλωτές η μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ρεύματος 

Μια «ανάσα» για τους καταναλωτές ενέργειας ήταν η Τετάρτη (16/11), καθώς υπήρξε πτώση στις διεθνείς τιμές για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Από νωρίς η τιμή του φυσικού αερίου κινούνταν πτωτικά, έπειτα από ένα σερί ισχυρής ανόδου τις τελευταίες ημέρες, που έφερε την τιμή του αερίου πάνω από τα 120 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το κλείσιμο στο σύστημα αναφοράς ΤΤF (ευρωπαϊκό) έφερε την τιμή στα 113,90 ευρώ τη μεγαβατώρα, που σημαίνει υποχώρηση της τάξης του 8,22%.

Ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε το UK Gas (βρετανικό), το οποίο έκλεισε με πτώση 13,95%, που μεταφράζεται σε ημερήσια κάθοδο 41,7100 πένες ανά θερμική μονάδα.

Αναλυτές επισήμαναν ότι ενδεχομένως η προηγούμενη άνοδος ήταν τεχνικού χαρακτήρα και ήρθε να ισορροπήσει την κατάσταση στις αγορές, δεδομένου ότι η τιμή του φυσικού αερίου τους τελευταίους τρεις μήνες παρουσιάζει συνεχή πτώση.

Ερχεται πανευρωπαϊκό πλαφόν για το φυσικό αέριο

Από την πλευρά της η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου μέσα από την ενεργοποίηση του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να συμβάλει στον περιορισμό μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κυβερνήσεων που ζητούν τη δημιουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού που θα συγκρατήσει τις τιμές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, oι ακριβείς παράμετροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς στο σύστημα αναφοράς TTF (ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου) θα καθοριστούν εκ των προτέρων για να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Aυτό αναφέρει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ύστερα και από την έκκληση και των ηγετών της ΕΕ για μια σχετική πρόταση μέτρων, μεταξύ αυτών και ενός προσωρινού «δυναμικού ορίου τιμών».

Μείωση και στις τιμές του πετρελαίου

Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, επίσης κινείται πτωτικά. Η τιμή του Brent, στις 23:10 φτάνει στα 92,443 δολάρια το βαρέλι, που μεταφράζεται σε ποσοστιαία υποχώρηση 1,53%.

Αντίστοιχα, το crude oil (αμερικανικό) κυμαίνεται την ίδια ώρα στα 85,424 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει ότι υποχωρεί κατά 1,72%. Στην Αττική η μέση τιμή για τη βενζίνη φτάνει τα 2,067 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης είναι στα 2,106 ευρώ.

η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επίσης σημείωσε πτώση μετά από ένα τριήμερο ανόδου και βρίσκεται πλέον στα 247 ευρώ η Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις

Σκρέκας για υδρογονάνθρακες: Η Ελλάδα θα κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου

Ακρίβεια: Αυτές είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα

Η πρόταση της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου