ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Πόσα χρήματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Δώρο Χριστουγέννων: Πόσα χρήματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Οδηγός για το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που καταβάλλεται ως τις 21 Δεκεμβρίου
Pixabay

Οδηγός για το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που καταβάλλεται ως τις 21 Δεκεμβρίου

Το δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν ως τις 21 Δεκεμβρίου όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Το δώρο Χριστουγέννων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι υπολογίζεται από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ετσι, όσοι εργάζονται σε μία επιχείρηση όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων που ισούται με έναν μισθό ενώ 25 ημερομίσθια δικαιούνται όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο.

Ομως, όσοι εργαζόμενοι έχουν λήξει τη συνεργασία τους με την επιχείρηση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, θα λάβουν τμήμα του δώρου Χριστουγέννων, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που τους αναλογεί. Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο τμήμα του δώρου.

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά τις 10 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει των αποδοχών που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων

α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2022 μέχρι 31-12-2022. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του.

Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2022 έως 31/12/2022.

Υπολογισμός ανέργων

Όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και παίρνουν το επίδομα ανεργίας δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. Ωστόσο το ύψος του δώρου Χριστουγέννων και αν θα τους καταβληθεί ολόκληρο δηλαδή 438 ευρώ εξαρτάται από το πόσο διάστημα ήταν άνεργοι μέσα στο τρέχον έτος.

Ειδικότερα, το ποσό του δώρου Χριστουγέννων που θα πάρουν ισούται με ένα ολόκληρο επίδομα ανεργίας, εφόσον λάμβαναν το επίδομα από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή 438 ευρώ.

Στην περίπτωση που έπαιρναν για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Σήμερα το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 17,52 ευρώ και το μηνιαίο στα 438 ευρώ.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

Δώρο Χριστουγέννων: Πόσα χρήματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα πάρουν - Πότε πληρώνεται

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι οι δικαιούχοι των 250 ευρώ - Οι πληρωμές