ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τις 15 Δεκεμβρίου έρχεται το «εορταστικό καλάθι»

Από τις 15 Δεκεμβρίου έρχεται το «εορταστικό καλάθι»
INTIME

Στη δημιουργία ενός εορταστικού καλαθιού το οποίο θα περιέχει επιλεγμένα είδη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι προχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές τα τρόφιμα που χρειάζονται.

Μετά τις τρεις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του «καλαθιού του νοικοκυριού» έχουν ήδη γίνει επαφές με τις αλυσίδες σουπερμάρκετ που ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν στην προσπάθεια για χαμηλότερες τιμές και όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, στόχος είναι να είναι έτοιμο για να ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-katanalotis στις 15 Δεκεμβρίου. Τι καλάθι αυτό, το οποίο θα περιέχει κρεατικά, γλυκά αλλά και άλλα είδη, ενώ ενδέχεται να περιλαμβάνει και αναψυκτικά, θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών για τρεις εβδομάδες, έως δηλαδή και την εβδομάδα των Θεοφανίων.

Συγκράτηση των τιμών φέρνει το «καλάθι του νοικοκυριού» και σε προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ενδεικτικό της ανάγκης των καταναλωτών να βρουν τα φθηνότερα προϊόντα είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτονται την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis.

Οπως είπε ο υπουργός, μεγάλο μέρος των καταναλωτών ψωνίζει από το «καλάθι του νοικοκυριού» και γι’ αυτό τον λόγο οι βιομηχανίες επώνυμων προϊόντων, θέλοντας να κρατήσουν τους πελάτες τους, αναγκάζονται αντί να αυξήσουν τις τιμές να τις μειώσουν σε ποσοστό 5% ή 10%, ενώ για ακόμα μια φορά κάλεσε τους καταναλωτές να ψωνίζουν από το «καλάθι του νοικοκυριού» ώστε να πιεστούν περαιτέρω οι τιμές του.

Σε ό,τι αφορά τώρα την πλατφόρμα e-katanalotis, όπου αναγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι τιμές των προϊόντων που περιέχονται στο καλάθι από όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, είπε ότι καθημερινά την επισκέπτονται περίπου 350.000 καταναλωτές για να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ των προϊόντων και να αποφασίσουν από ποιο κατάστημα θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει και τη διεύρυνση της λίστας των προϊόντων του καλαθιού και με κατηγορίες τροφίμων που απευθύνονται σε ομάδες καταναλωτών με ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί, καταναλωτές με δυσανεξία στη λακτόζη κ.λπ. Η ένταξη και αυτών των προϊόντων εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Θα είναι περίπου δεκαπέντε προϊόντα και στην κίνηση αυτή προχωράει το υπουργείο μετά τη διατύπωση σχετικών αιτημάτων από καταναλωτές.