ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: «Ανάσα» το επίδομα θέρμανσης - Αισιοδοξία πρατηριούχων

Καύσιμα: «Ανάσα» το επίδομα θέρμανσης - Αισιοδοξία πρατηριούχων
Η πτώση των καυσίμων ξεκίνησε έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
eurokinissi.gr

Σημαντική μείωση στα καύσιμα και συγκεκριμένα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην Αττική - Η Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα μίλησε στο Newsbomb.gr για τις έντονες πτωτικές τάσεις.

Σημαντική μείωση στις τιμές των καυσίμων και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, παρατηρείται το τελευταίο δεκαήμερο. Συγκεκριμένα η τάση είναι πτωτική στο πετρέλαιο κίνησης αφού έπειτα από ένα μήνα και επτά ημέρες η τιμή του έχει πέσει ξανά στα 2 ευρώ ωστόσο παραμένει ακόμα πιο ακριβή από πέρυσι που η τιμή του βρισκόταν στο 1,60.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης το οποίο όπως ανέφερε είναι τα δυο καύσιμα τα οποία δείχνουν έντονες πτωτικές τάσεις.

Η κυρία Ζάγκα ανέφερε ότι στην Αττική η τιμή του diesel κίνησης βρίσκεται κοντά στο 1,90 ευρώ το λίτρο, της αμόλυβδης στα 2 ευρώ και της θέρμανσης στο 1,19 ευρώ. «Το πετρέλαιο κίνησης είναι στο 1,90 και γιαυτό δεν νομίζω ότι θα δώσει επιδότηση σε αντλία γιατί είναι πτωτικές οι τιμές στα καύσιμα αυτό τον καιρό. Η απλή αμόλυβδη έφτασε στα 2 ευρώ. Ήμαστε σε μια πτωτική τάση μακάρι να συνεχιστεί, θα δούμε πως θα εξελιχθεί», είπε αρχικά για το πετρέλαιο κίνησης.

Mείωση τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και στη βενζίνη.eurokinissi

«Το πετρέλαιο θέρμανσης στην Αττική είναι στο 1,19 πάει καλά γιατί ο κόσμος ακούει ότι θα έρθουν και κακοκαιρίες οπότε αγοράζουν για να έχουν γιατί δεν ξέρουν τι τους περιμένει την επόμενη ημέρα. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο έχει δυο επιδοτήσεις πάνω του, έχει τα 25 λεπτά μέχρι τέλος του έτους από την κυβέρνηση και έχει και τα 7,5 λεπτά από τα δυο διυλιστήρια μέχρι τέλος Νοεμβρίου, άρα βοηθούν και τα δυο για να είναι χαμηλή η τιμή», ανέφερε σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Και πρόσθεσε: «Πέρυσι ξεκινήσαμε με 1,15 -1,17 και τώρα είμαστε 1,19. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση μπορεί να πάει και πιο κάτω, πάμε βήμα - βήμα. Ο κόσμος αγοράζει, το πετρέλαιο θέρμανσης δουλεύει πολύ καλά λόγω των δυο επιδοτήσεων. Υπάρχουν ορισμένοι που βάζουν 400 - 500 λίτρα αλλά είναι και άλλοι που βάζουν 800 - 1000 γιατί έρχεται χειμώνας, ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμα».

Ανοιχτή είναι η ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ , MyΘερμανση, και οι υποψήφιοι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα πετρέλαιου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022 - 2023.
eurokinissi

Τέλος η κυρία Ζάγκα αναφέρθηκε στο επίδομα θέρμανσης λέγοντας: «Το επίδομα θέρμανσης έχει ξεκινήσει, οι αιτήσεις είναι μέχρι 9 Δεκεμβρίου. Όσοι βάζουν πετρέλαιο θα πρέπει να βάλουν το διπλάσιο ποσό. Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από 100 ευρώ και φτάνει μέχρι 800 ευρώ στην Αττική ενώ οι περιοχές που έχουν κρύο παίρνουν 1000 ευρώ παραπάνω. Όσοι δεν πήραν πέρυσι παίρνουν 1.600», είπε και εξήγησε για το πως λειτουργεί η επιδότηση: «Για παράδειγμα ένας που θα πάρει επίδομα 600 ευρώ θα πρέπει να πάρει 1.200 λίτρα για να το δικαιούται ώστε να του κάνει η κυβέρνηση μια έκπτωση 50%».

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα βήμα η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης στην πλατφόρμα myΘέρμανση, θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου.

Τα πρώτα ποσά, όπως έχει γίνει γνωστό πρόκειται να δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ για τους παλαιούς δικαιούχους το επίδομα αναμένεται να είναι αυξημένο μέχρι και 33,3%.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι φέτος δικαιούχοι, περισσότεροι από ότι την περυσινή χρονιά, λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το συνολικό ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, από 174 εκατ ευρώ πέρυσι.

Οι δικαιούχοι προκειμένου να υποβάλουν αίτηση αρχικά πρέπει να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης μέσω του myaade.gov.gr.

Στην κάθε αίτηση αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία:

  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • η ένδειξη ότι πρόκειται για πολυκατοικία,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
  • Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Πληρωμές

Σε τρεις δόσεις θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης ως εξής:

  1. Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
  2. Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  3. Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Συγκεκριμένα για το φυσικό αέριο, θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Η σχετική απόφαση ορίζει:

• Πληρωμή έως 21 Δεκεμβρίου

Προκαταβολή αλλά μόνον για όσους πήραν και πέρυσι επίδομα (θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς)

Πλαφόν στα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης: τα όρια ποσοτήτων που επιδοτούνται, θα υπολογίζεται πως αγοράστηκαν με 1,4 ευρώ το λίτρο, που είναι σήμερα ο μέσος όρος πανελλαδικά. Οι τιμές όμως δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα, ούτε θα παραμείνουν σταθερές–ειδικά αν διακοπεί η απευθείας επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο (+7 λεπτά από τις εταιρίες) που προσωρινά ισχύει ως το τέλος της χρονιάς.

Διεύρυνση της επιδότησης: επιδοτείται και η κηροζίνη σόμπας, αλλά και πέλετ σε οικισμούς έως 10.000 κατοίκους (αντί 3.500 πέρυσι) αλλά και σε ψυχρές περιοχές με δείκτη 0,8 βαθμοημέρες.

Δικαιούχοι

Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ΚΦΕ ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ΚΦΕ.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης με αυτούς.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας και άλλες πηγές.

Οι πηγές θέρμανσης που επιδοτούνται είναι:

  • πετρέλαιο θέρμανσης
  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες
  • φυσικό αέριο
  • φιάλες υγραερίου
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις