ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Blue Iris, η AGC Equity Partners και οι καταπτώσεις εγγυήσεων

Το Blue Iris, η AGC Equity Partners και οι καταπτώσεις εγγυήσεων

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Προχωρά το Blue Iris

Προχωρά η τουριστική επένδυση Blue Iris της AGC Equity Partners στη Μύκονο. Η επένδυση του fund, που από το 2013 είναι ο βασικός επενδυτής στον Αστέρα Βουλιαγμένης, έχει αντιμετωπίσει την τελευταία διετία σειρά προβλημάτων, καθώς στο ξενοδοχειακό project αντιδρά ο Δήμος Μυκόνου. Ωστόσο, με την αρωγή του υπουργείου Ανάπτυξης και μετά τις εγκρίσεις από την Περιφέρεια και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η ξενοδοχειακή επένδυση στη θέση Καραπέτης, στα νοτιοανατολικά της Μυκόνου, έχει ξεπεράσει τα βασικότερα εμπόδια. Η τουριστική επένδυση της AGC Equity Partners ύψους 33,4 εκατ. ευρώ έχει εγκριθεί ως προς το σκέλος της χρηματοδότησής της από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ενισχυθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με φορολογική απαλλαγή 6,7 εκατ. ευρώ. Χθες δε δημοσιεύθηκε η απόφαση για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο της επένδυσης που αφορά στην κατασκευή της ιδιωτικής μαρίνας του Blue Iris. Το έργο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με φορολογική απαλλαγή 1,3 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι Walid Abu-Suud και Khalil Amiouni, οι επικεφαλής της AGC Equity Partners πρέπει να είναι τρισευτυχισμένοι…

Καταπτώσεις εγγυήσεων

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας ανήλθαν το 2022 οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, εξέλιξη που προβληματίζει. Εφέτος οι νέες εγγυήσεις θα ανέλθουν στο 0,44% του ΑΕΠ, έναντι 0,09% το 2021, το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο δανείων θα ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ (8 δισ. ευρώ), έναντι 4,38% το 2021, ενώ οι πληρωμές από καταπτώσεις εγγυήσεων θα διαμορφωθούν στο 0,14% του ΑΕΠ, έναντι 0,04% το 2021. Ειδικά για τις καταπτώσεις εγγυήσεων η αύξηση σε ονομαστικούς όρους είναι εκρηκτική και ανέρχεται σε 317% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου θα ανέλθουν σε 289 εκατ. ευρώ εφέτος, από 69 εκατ. ευρώ πέρυσι, 17,3 εκατ. ευρώ το 2020, 13,4 εκατ. ευρώ το 2019 και 85,6 εκατ. ευρώ το 2018.

Οι προμήθειες του Ηρακλή

Στις προαναφερόμενες εγγυήσεις δεν περιλαμβάνονται εκείνες που έχει παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων τραπεζών στα πλαίσια του προγράμματος «Ηρακλής». Οι κρατικές εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί στο πλαίσιο του ανωτέρω προγράμματος ανήλθαν σε 18,67 δισ. ευρώ, το δε ανεξόφλητο υπόλοιπο των εν λόγω εγγυήσεων αντιστοιχεί σήμερα σε 17,92 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν για τις εν λόγω εγγυήσεις εισπράττεται από το Ελληνικό Δημόσιο προμήθεια. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να εισπραχθούν συνολικά 125,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό θα είναι απλή «ασπιρίνη» εάν οι εγγυήσεις του Ηρακλή καταπέσουν ή εγγραφούν στο χρέος. Για να μη γίνει αυτό θα πρέπει οι εταιρείες διαχείρισης, να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν αναλάβει. Αν οι servicers δεν αξιοποιήσουν τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και τις διατάξεις του νόμου περί ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, τότε η αποτυχία του «Ηρακλή» θα αποτυπωθεί με οδυνηρό τρόπο στο δημόσιο χρέος.

Τα μάτια σας δεκατέσσερα

Αν έχετε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια ή επενδύσεις σε Forex και bitcoin και θεματοφύλακα στην Κύπρο και λάβετε ξαφνικά mail ή τηλεφωνική κλήση από κάποιους που υποστηρίζουν πως εργάζονται για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και σας ζητούν να διευθετήσετε δήθεν αξιώσεις αποζημίωσης, να ξέρετε πως πρόκειται για απάτη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου εντόπισε περιπτώσεις δόλιας πλαστοπροσωπίας λειτουργών και εκπροσώπων της από επιτήδειους που ζητούν αμοιβές ως αντάλλαγμα για διευθέτηση δήθεν αξιώσεων αποζημίωσης που σχετίζονται με εταιρείες υπό την εποπτεία της κυπριακής Αρχής. Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι είναι στελέχη ή διορισμένοι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και επικοινωνούν με πελάτες εποπτευόμενων οντοτήτων της Αρχής υποβάλλοντας δήθεν προσφορές για να βοηθήσουν τους επενδυτές με αξιώσεις αποζημίωσης για συναλλαγές που μπορεί να είχαν συνήθως με εταιρείες ηλεκτρονικών συναλλαγών που προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου. Μέσω αυτών των προκαταρκτικών επαφών, οι απατεώνες αποκτούν παράνομα πρόσθετες προσωπικές πληροφορίες, όπως τραπεζικά στοιχεία και δημόσια έγγραφα. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ξεκαθάρισε πως δεν αποστέλλει ποτέ αυτόκλητη αλληλογραφία σε επενδυτές ή το ευρύ κοινό, ζητώντας προσωπικά, οικονομικά ή άλλα δεδομένα. Οπότε τα μάτια σας δεκατέσσερα…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.