ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα: Προς απαγόρευση φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων την ημέρα

Αθήνα: Προς απαγόρευση φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων την ημέρα
INTIME

Το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αναμένεται να συζητήσει σήμερα την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την απαγόρευση της φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων μέσα στην ημέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Η πρόταση που θα κατατεθεί προς ψήφιση αναφέρει ότι «στον Δήμο Αθηναίων καθορίζεται ωράριο για την κυκλοφορία και την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων της πόλης από τις 21.00 έως και τις 09.00 της επομένης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος». Το ωράριο τροφοδοσίας στο ιστορικό κέντρο προς το παρόν θα παραμείνει ως έχει. Ο εμπορικός κόσμος, πάντως, αντιδρά μαζικά στο μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το ανεφάρμοστο.

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η τροφοδοσία των καταστημάτων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Σήμερα αναμένεται να εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τη σχετική τροποποίηση ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Γιώργος Δημόπουλος.

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας προχθές ψήφισε ομοφώνως την πρόταση του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για την απαγόρευση της φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων μέσα στην ημέρα, εγκρίνοντας παράλληλα την κατάθεση αιτήματος προς την Περιφέρεια, που είναι και ο αρμόδιος φορέας για την αλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα κατατεθεί σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο προς ψήφιση αναφέρει ότι «στον Δήμο Αθηναίων καθορίζεται ωράριο για την κυκλοφορία και την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων της πόλης από τις 21.00 έως και τις 09.00 της επομένης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μεικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνους».

Το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο, πάντως, προς το παρόν θα παραμείνει ως έχει εφόσον για να αλλάξει χρειάζεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα. Στη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. και από τις 2.30 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ.