ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» από την Ισπανία για την …Ελλάδα

«Ανάσα» από την Ισπανία για την …Ελλάδα

Ένα βήμα πριν από την προσφυγή στη διεθνή οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της βρίσκεται η Ισπανία.

Ήδη στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το πακέτο διάσωσης της, το οποίο ως προς τη φιλοσοφία του δεν θα απέχει και πολύ από το ελληνικό, το ιρλανδικό ή το πορτογαλικό.

Η περίπτωση της 4ης σε μέγεθος ισπανικής τράπεζας, της Bankia, η οποία προσέτρεξε στην ισπανική κυβέρνηση για βοήθεια, για να μην κηρύξει πτώχευση, αποτέλεσε απλώς τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, στην περίπτωση της Μαδρίτης.

Είχε προηγηθεί η κατακόρυφη αύξηση των spreads 10ετών ομολόγων με τα οποία δανείζεται η ισπανική οικονομία, και το επιτόκιο τους που είχε φτάσει και είχε σπάσει ακόμα και το απαγορευτικό φράγμα του 6%.

Ως γνωστόν, όποια ευρωπαϊκή οικονομία το ξεπέρασε στο παρελθόν, αμέσως πέρασε στη δικαιοδοσία της Τρόικας. Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες «παίζουν καθυστερήσεις», με την περίπτωση της Ισπανίας, καθώς θα πρέπει να προετοιμάσουν ένα πρόγραμμα διάσωσης. Μόνο που στην περίπτωση της Μαδρίτης θα τους κοστίσει δύο και τρεις φορές περισσότερο, σε σχέση με την Ελλάδα ή την Πορτογαλία ή ακόμα και τις δύο μαζί.

Μόνο η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα στοιχίσει στη Φραγκφούρτη όσο στοίχισε το πρόγραμμα διάσωσης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Το χειρότερο; στον ορίζοντα διαφαίνεται η Ιταλία, η οποία ετοιμάζεται να πάρει σειρά. Προκειμένου να υπάρχει ένα καλύτερο μέτρο σύγκρισης για το που ακριβώς βρίσκεται η κατάσταση στην Ισπανία, αρκεί να σημειωθεί ότι άρχισαν ήδη και οι πρώτες μεγάλες εκροές από τις τραπεζικές καταθέσεις. Η Bankia αποτελεί εκεί τη θρυαλλίδα των εξελίξεων, που θα επιταχυνθούν...