ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήρθε το τραπεζικό «μάννα εξ ουρανού»

Ήρθε το τραπεζικό «μάννα εξ ουρανού»

Έως αργά σήμερα το μεσημέρι, τα λεφτά της βοήθειας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναμένεται ότι θα διαχυθούν προς τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία τα περιμένουν, περίπου, ως μάννα εξ ουρανού.

Τα 18 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν ήδη πιστωθεί, στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας και σε λίγο θα αρχίσει η διανομή τους, ανά τράπεζα.

Αυτή θα είναι η πρώτη γενναία προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθούν άλλα 7 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξακολουθεί να καλύπτει 100% της ανάγκες ρευστότητας του ελληνικού συστήματος.

Στο μεταξύ, το συνολικό πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, εξακολουθεί, για πολλούς λόγους να παραμένει στον αέρα.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ζήτησαν και πήραν νέα παράταση για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους, για τη χρήση του 2011.

Ειδικά για τις δύο αυτές τράπεζες, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης μοιάζει σχεδόν άλυτο, λόγω του γεγονότος ότι τελούν υπό κρατικό έλεγχο.

Η κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα μοντέλο προς μίμηση, αν και θα πρέπει να προηγηθεί μια ουσιαστική κίνηση: να ζητηθεί άδεια από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.

Αλλιώς η βοήθεια κινδυνεύει να θεωρηθεί κρατική βοήθεια, γεγονός το οποίο επισύρει μεγάλα πρόστιμα, τόσο για τις τράπεζες όσο και για την ελληνική πολιτεία. Γι' αυτό και απαιτούνται πολύ προσεκτικές κινήσεις, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η όλη υπόθεση να μπλέξει ακόμα περισσότερο, αντί να οδηγηθεί προς μια κοινά αποδεκτή λύση.