ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για τα έσοδα στο υπουργείο Οικονομικών

Συναγερμός για τα έσοδα στο υπουργείο Οικονομικών

Οι οδηγίες είναι σαφείς: Όχι απλώς δεν χαλαρώνουν οι έλεγχοι, λόγω προεκλογικής περιόδου, αλλά γίνονται ακόμα περισσότερο αυστηροί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μπροστά στον τρόμο που προκαλεί η θέα των άδειων κρατικών ταμείων και ο κίνδυνος ενός δημοσιονομικού ατυχήματος – ακόμα και πριν από τις 17 Ιουνίου – αποφάσισε να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων.

Εξαιτίας αυτού του λόγου, ο υπουργός κ. Γιώργος Ζανιάς πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε εφορίες του λεκανοπεδίου, συγκαλεί συνεχώς συσκέψεις με τους επικεφαλείς των εφοριών στο ΥΠΟΙΚ και προσπαθεί να στείλει παντού το μήνυμα ότι ο μηχανισμός δουλεύει και «η εφορία είναι εδώ».

Όπως διαπιστώνεται καθημερινά, περιθώρια για νέα χαλάρωση δεν υπάρχουν. Ο Μάιος έκλεισε με μηδενικά αποθέματα και ο Ιούνιος, αν δεν γίνει κάτι συγκλονιστικό, θα διαμορφωθεί αρνητικός, μετά από πάρα πολύ καιρό.

Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ αναζητούν τρόπους για να καλύψουν το συγκεκριμένο «κόκκινο» αποτέλεσμα κι έχουν φτάσει μέχρι του σημείου να σκέπτονται έναν οριακά νομότυπο «δανεισμό» από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο εν λόγω φορέας έχει ένα ποσό της τάξης των περίπου 3 δις ευρώ, το οποίο μένει …αναξιοποίητο. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι, αν δεν βρεθεί άλλη λύση, να το «δανεισθεί», για όσο διάστημα το χρειαστεί, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, κάτι τέτοιο κινείται στα όρια της νομιμότητας. Και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποια «δάνεια» από τον ίδιο λογαριασμό, αλλά ήταν διάρκειας μερικών ωρών. Τώρα, το διάστημα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και κατά συνέπεια θα είναι μάλλον και οριακά νόμιμο.