Η Enel Ρουμανίας στόχος εξαγοράς της ΔΕΗ
Η τελική απόφαση για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς προς την Enel θα ληφθεί με την ολοκλήρωση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων στο τέλος Ιανουαρίου 2023, κατά τη διάρκεια των οποίων τα δύο μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξαγάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence).
Η αγορά της Ρουμανίας μαζί με αυτήν της Βουλγαρίας «σκανάρονται» από τη ΔΕΗ εδώ και μήνες. Αν και η αρχική διερεύνηση αφορούσε έργα ΑΠΕ, τους τελευταίους μήνες ήταν έντονη η φημολογία για την εξαγορά καθετοποιημένης εταιρείας και συγκεκριμένα της Enel Ρουμανίας, την οποία φέρονται να διεκδικούσαν ακόμη το καναδικό fund Brookfield, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερα από 750 δισ. δολάρια κεφάλαια και έχει παρουσία σχεδόν σε όλο τον κόσμο, και το Amber Infrastructure από το Ηνωμένο Βασίλειο που διαχειρίζεται περισσότερα από 10 δισ. ευρώ και τοποθετείται κυρίως σε υποδομές.
Σε αυτή τη μάχη η ΔΕΗ διέθετε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα και αυτό δεν ήταν άλλο από τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση, ο οποίος πριν αναλάβει το τιμόνι της ΔΕΗ είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Enel Ρουμανίας. H Εnel εισήλθε στην αγορά της Ρουμανίας πριν από 17 χρόνια και μέσω της 100% θυγατρικής της Green Power Romania έχει αναπτύξει μια πλήρως καθετοποιημένη δραστηριότητα, στην παραγωγή, στα δίκτυα διανομής και στην προμήθεια.
Διαθέτει εν λειτουργία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 534 ΜW και υπό κατασκευή άλλα 170 MW. Ελέγχει τρεις από τις οκτώ εταιρείες διανομής που λειτουργούν στη Ρουμανία, με ποσοστό 51% στις δύο και 78% στην τρίτη, με τις μειοψηφίες να ελέγχονται από το ρουμανικό Δημόσιο. Στον τομέα της προμήθειας ελέγχει το 100% δύο εταιρειών με ηγετικά μερίδια αγοράς. Στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας κατέχει περίπου το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς. Πέρυσι πώλησε στους πελάτες της ηλεκτρική ενέργεια 9,1 TW, ενώ παρήγαγε 1,3 TW.
H εκτίναξη των τιμών χονδρικής ρεύματος σε συνδυασμό με ρυθμιστικά μέτρα που πήρε η ρουμανική κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών οδήγησαν την εταιρεία σε τεράστιες ανάγκες κεφαλαίων κίνησης.
Η Enel επιδιώκει μέσω της πώλησης να περιορίσει το καθαρό χρέος της, το οποίο εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο στα 70 δισ. ευρώ εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της έκτακτης φορολόγησης που της επιβλήθηκε και της ανάγκης για αυξημένες προμήθειες φυσικού αερίου για την κάλυψη του πελατολογίου της. Ετσι η ιταλική διοίκηση έλαβε απόφαση να μαζέψει κατά περίπου 21 δισ. ευρώ το χρέος της αποχωρώντας από assets και χώρες όπως στην Αργεντινή, στο Περού και στη Ρουμανία.
Η επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων μέσω εξαγορών κυρίως έργων ΑΠΕ και με έμφαση στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής ανάπτυξης της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ, που στοχεύει σε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας άνω των 5 GW εντός της επόμενης 5ετίας.
Η εταιρεία μέσω της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα συνολικής ισχύος άνω των 10 GW. Εχει ήδη σε λειτουργία έργα συνολικής ισχύος 300 MW, ενώ κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε φάση κατασκευής έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 500 MW.
Στις αρχές του έτους αναμένεται και η ανάθεση της κατασκευής του εμβληματικού mega φωτοβολταϊκού συνολικής ισχύος 550 MW στο Ορυχείο Πτολεμαΐδας. Σε συνεργασία με τη γερμανική RWE και μέσω της κοινής εταιρείας «ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή» έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης το πλάνο για επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος μέχρι 2 GW. Μέσα στη χρονιά εξαγόρασε τη συμμετοχή της Volterra σε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 112 MW.