ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Οι στόχοι για το 2023 - Οι εκκρεμότητες

Κτηματολόγιο: Οι στόχοι για το 2023 - Οι εκκρεμότητες
INTIME

Δύο συγκεκριμένους στόχους έχει το Κτηματολόγιο για το 2023. Ο πρώτος είναι το 2023 να σημάνει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας και ο δεύτερος είναι να αναβαθμιστεί το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Κτηματολόγιο.

Ως προς τον πρώτο στόχο, ήδη το 70% των δικαιωμάτων της χώρας έχει περάσει από τη φάση της κτηματολογικής ανάρτησης. Το 2023 το ποσοστό αυτό θα προσεγγίσει το 90%, που σημαίνει ότι σχεδόν παντού τα ακίνητα θα έχουν λάβει «Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου» και θα έχουν τοποθετηθεί στον κτηματολογικό χάρτη.

Οι λίγες περιοχές στις οποίες η κτηματογράφηση ξεκίνησε αργότερα θα ακολουθήσουν (Κυκλάδες, Κρήτη). Στο τέλος του καλοκαιριού του 2023 θα ξεκινήσει η τελευταία συλλογή δηλώσεων της Ελλάδας σε περιοχές της Κέρκυρας και της Θεσπρωτίας. Η επίτευξη της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης είναι πλέον ορατή.

Ο δεύτερος στόχος αφορά τη μετάβαση στην οριστική δομή, δηλαδή το άνοιγμα των 92 νέων γραφείων και το κλείσιμο όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται τώρα στη μέση περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Η μετάβαση θα φέρει ένα πολύ πιο ορθολογικό σύστημα λειτουργίας Κτηματολογίου, με σύγχρονη οργάνωση και υπηρεσίες, που συνολικά θα οδηγήσει σε καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη και των επαγγελματιών.

Το πάλαι ποτέ αποκαλούμενο «το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα» δείχνει να βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Ηδη, στις 5 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το Eurogroup επιβεβαίωσε την επίτευξη των στόχων για την κτηματογράφηση, τερματίζοντας οριστικά το πρόγραμμα επαυξημένης εποπτείας για το Κτηματολόγιο.

Ωστόσο, η νέα χρονιά έχει ακόμη εκκρεμότητες (κατά μέσο όρο για μία στις 10 ιδιοκτησίες γίνεται αίτηση διόρθωσης ή ένσταση), προθεσμίες και υποχρεώσεις, ενώ διαμορφώνονται και νέα δεδομένα για το Κτηματολόγιο.