ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2023 έρχεται με πακέτο στήριξης - Αυξήσεις σε συντάξεις, μισθούς

μέτρα στήριξης 2023
Ένα πακέτο μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ αναμένεται να ρίξει στην κοινωνία η κυβέρνηση μέσα στο 2023.
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Τα μέτρα στήριξης «ανάμεσα» στις ευχές του πρωθυπουργού για το νέο έτος. Αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, market pass και αύξηση στον κατώτατο μισθό επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το καθιερωμένο μήνυμα του πρωθυπουργού για το νέο έτος, αυτή τη φορά είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των λεγομένων του Κυριάκου Μητσοτάκη, συναντά κανείς τις οικονομικές παροχές της κυβέρνησης με την έλευση του 2023, μιας χρονιάς που αναμένεται να «σημαδευτεί» από την εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί σε κάθε περίπτωση μέσα στο έτος.

«Ξέρω καλά ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να “ροκανίζει” το μέσο εισόδημα. Ότι πιέζει πολύ, ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όπως και ότι δυσκολεύει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας. Ξέρετε όμως και εσείς τις πολλές στοχευμένες προσπάθειες του κράτους να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία στην κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του για το 2023 πριν αναφερθεί ξεχωριστά στις οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης από το νέο έτος.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις αυξήσεις στις συντάξεις, που ξεκινούν από σήμερα 1 Ιανουαρίου 2023. Θυμίζουμε πως εδώ και αρκετές ημέρες έχει υπογραφεί η ΚΥΑ, από το Εργασίας και το Οικονομικών, έτσι ώστε να δοθούν αυξήσεις ως και 7,75% στο 94,6% των συνταξιούχων.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στις αυξήσεις μισθών των γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση 10% στις απολαβές, επίδομα στους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων, προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης στους ιατρούς ΜΕΘ & επίδομα σε αναισθησιολόγους.

Ο πρωθυπουργός μίλησε εκ νέου για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Θυμίζουμε πως η κατάργηση θα γίνει πλέον μόνιμη για όλους τους φορολογούμενους. Έτσι, το ετήσιο όφελος για πολίτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το market pass. «Η πολιτεία θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των βασικών εξόδων των νοικοκυριών», σχολίασε για το νέο μέτρο το οποίο αφορά αγορές από σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Η ενίσχυση των πολιτών με το Market Pass αφορά ποσοστό 10% επί των αγορών των νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα εισοδηματικά κριτήρια εκτιμάται ότι τα καλύπτουν το 83% των νοικοκυριών και τα περιουσιακά το 95% των νοικοκυριών. Δυνητικοί ωφελούμενοι εκτιμούνται περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη (εκ των 10,4 εκατ. πληθυσμού).

Τέλος, ο πρωθυπουργός έδωσε την είδηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός αναμένεται από τα 713 ευρώ (μεικτά) που είναι σήμερα να φτάσει στα 751 ευρώ (μεικτά) μαζί με τις τριετίες.

Συνολικά, τα μέτρα που θα ισχύσουν από το νέο έτος για την ενίσχυση της οικονομίας και των πολιτών, είτε έχουν μόνιμο χαρακτήρα είτε έκτακτο, αναμένεται να φτάσουν στα 4,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Σχετικές ειδήσεις