ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Β. Ζιν: Να λάβει η Ελλάδα προσωρινή «άδεια από το ευρώ»

Χ. Β. Ζιν: Να λάβει η Ελλάδα προσωρινή «άδεια από το ευρώ»

Υπέρ της προσωρινής «άδειας» της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Χανς Βέρνερ Ζιν.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας L' Echo αναφέρεται ότι ο Ζιν ως ομιλητής σε σεμινάριο πανεπιστημίου υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στην ευρωζώνη. «Χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη» τόνισε προσθέτοντας ότι αν συνεχίσει η Ευρώπη να στηρίζει τη χώρα μας, «θα φτάσουμε στο σημείο η μισή ευρωζώνη να χρηματοδοτεί την άλλη μισή».

«Οι Έλληνες δεν μπορούν να σωθούν παρά μόνο μέσω μιας ελεγχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί ήδη βοήθεια 460 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με 116 Σχέδια Μάρσαλ.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα τη βοηθήσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κάτι που δεν θα μπορέσει να πετύχει εντός ευρωζώνης. Στα πλαίσια αυτά, υποστήριξε ότι για να φτάσουμε στο επίπεδο της Τουρκίας, θα πρέπει να μειώσουμε τις τιμές κατά 30-37%, κίνηση αδύνατη αφού οι διαμαρτυρίες είναι ήδη τόσο έντονες που μπορεί η χώρα να καταλήξει σε εμφύλιο πόλεμο.

Ερωτηθείς αν προτείνει να λάβει η Ελλάδα μια «άδεια από το ευρώ», ο Sinn καταθέτει την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια προσωρινή άδεια από το ευρώ αλλά θα πρέπει να της δοθεί και ένα εισιτήριο «μετ' επιστροφής».

Επίσης, σχολίασε ότι αν η δραχμή επιστρέψει, ευχαρίστως θα επισκεφθεί τη χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι, αφού όλα θα είναι φθηνότερα κατά 50%.