ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Μεγάλη πτώση στα τιμολόγια Φεβρουαρίου

Λογαριασμοί ρεύματος:  Μεγάλη πτώση στα τιμολόγια Φεβρουαρίου
INTIME

Μεγάλες μειώσεις αναμένονται στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο.

Οι χρεώσεις που εκτιμάται ότι θα ανακοινώσουν σε τρεις μέρες οι πάροχοι και θα αφορούν τον επόμενο μήνα θα είναι σημαντικά χαμηλότερες, προκαλώντας ανατροπή στα δεδομένα του ενεργειακού κόστους που μέχρι τώρα βίωναν οι καταναλωτές.

Οι πάροχοι αναμένεται να μετακυλίσουν τις μειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου TTF στην ελληνική αγορά. Το αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών επιχειρήσεων, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που θα ανακοινώσουν στις 20 Ιανουαρίου να είναι χαμηλότερες ακόμη και κατά 50% σε σχέση με εκείνες του τρέχοντος μήνα.

Η ονομαστική τιμή που θα δώσουν οι προμηθευτές εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα των 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh, όταν για τον Ιανουάριο το εύρος ήταν από τα 0,35 έως τα 0,49 ευρώ/kWh.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις τότε οι επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα οδηγήσουν τις τελικές τιμές ρεύματος σε επίπεδα του καλοκαιριού του 2021.

Οι μεγάλες μειώσεις του TTF δεν πέρασαν άμεσα στη λιανική της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι αυτό επειδή οι πωλητές του φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Τον Φεβρουάριο οι εταιρείες ρεύματος θα ενσωματώσουν πια τις μειώσεις και τότε θα περάσει το όφελος στην κατανάλωση από τη μεγάλη βουτιά του φυσικού αερίου.

Το TTF από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και ήταν στα 135 ευρώ/MWh, έχει βουτήξει πάνω από 50% στα επίπεδα των 63 ευρώ/MWh.

Η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο. Το ορυκτό καύσιμο αντιστοιχεί στο περίπου 40% του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος. Συνεπώς οι όποιες μεταβολές στο αέριο και ιδίως όταν αυξάνεται το κόστος του επηρεάζουν σημαντικά τις χρεώσεις. Επιπλέον, οι ΑΠΕ που είναι φθηνότερες δεν μπορούν να αντιστρέψουν θεαματικά το κόστος του ρεύματος όσο το φυσικό αέριο δεσπόζει στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον ισχύοντα μηχανισμό επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την επιχορήγηση των λογαριασμών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο πλέγμα παρεμβάσεων είναι θεσμοθετημένο μέχρι και τον Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μηχανισμός του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος λειτουργεί αυτόματα με βάση την τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κάθε μήνα προσαρμόζονται οι ανώτατες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών με βάση και το κόστος της κάθε τεχνολογίας. Η μεγάλη αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου είναι πιθανό να αδρανοποιήσει κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών το πλαφόν. Αν αυτό συμβεί τότε δεν αποκλείεται να μη χρειαστούν και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.