ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωστής Χατζηδάκης: «Τέλος Φεβρουαρίου καλές ειδήσεις» - Τι είπε για όσους έχουν προσωπική διαφορά

Κωστής Χατζηδάκης: «Τέλος Φεβρουαρίου καλές ειδήσεις» - Τι είπε για όσους έχουν προσωπική διαφορά
Glomex

Κωστής Χατζηδάκης: Οι αποφάσεις για τις συντάξεις και όσα σχεδιάζονται για εκείνους που έχουν προσωπική διαφορά 

«Κάποιες εκλογές θα γίνουν την περίοδο του Πάσχα» είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση είναι στα ύψη, με την προεκλογική περίοδο να έχει, άτυπα, ξεκινήσει ήδη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στην εκπομπή Live News για τις συντάξεις και τις κυβερνητικές παροχές μέχρι και την άνοιξη, λέγοντας «Ποιος δε θέλει να δίνει λεφτά στην πολιτική, ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές. Το ζήτημα είναι να έχεις να τα δώσεις, γιατί μετά, από Άι Βασίλης μετατρέπεσαι σε κίνδυνο για την πατρίδα σου».

Ο υπουργός μιλώντας για τις συντάξεις και την συζήτηση που έχει φουντώσει σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών, αλλά και τα επιδόματα που έρχονται για κατηγορίες συνταξιούχων ανέφερε ότι «όπως είχαμε πει, και το τηρήσαμε, ότι θα "ξεπάγωναν" οι συντάξεις για 1,7 εκατομμύρια περιπτώσεις από 2,6 εκατ. συντάξεις.

»Είχαμε πει ότι 900.000 θα είχαν προσωπική διαφορά, δεν το κρύψαμε ποτέ, και προσθέσαμε ότι 259.000 από αυτούς πήραν το επίδομα των Χριστουγέννων (σ.σ. 250€) και οι περισσότεροι από αυτούς, και του περσινού Πάσχα, σύνολο 500 ευρώ για αυτές τις κατηγορίες.

»Και έχουμε και 515.000 ακόμα που έχουν ένα μικρότερο ή άλλοι μεγαλύτερο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μένουν 140.000 με 150.000 που δεν έχουν λάβει τίποτα από όλα αυτά».

Ο υπουργός στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η ΝΔ σε πολύ μεγάλη κλίμακα άλλαξε τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο νόμος Βρούτση που ήρθε μετά, έδωσε αυξήσεις μέχρι και 8% σε ασφαλισμένους που είχαν τιμωρηθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου. Επιπλέον, για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προέβλεψε, ο ίδιος νόμος, ότι θα έχουν μια παρακράτηση 30% και όχι 60%. Καταργήθηκε το πλαφόν των 1.300 ευρώ που ήταν για τις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις και επίσης ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής κατέβηκε από το 22% στο 9%».

«Εφάπαξ επίδομα αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός»

Για όσους δεν έχουν λάβει χρήματα ούτε από τις αυξήσεις ούτε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το υπουργείο προσανατολίζεται στην καταβολή εφάπαξ επιδόματος, εφόσον ωστόσο υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

«Εξαντλήσαμε τα περιθώρια που είχαμε με βάση τον προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός, όμως, ερωτώμενος για πρόσθετα κοινωνικά μέτρα, είπε ότι επειδή αισθανόμαστε ότι μπορεί να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός καλύτερα, να έχουμε παραπάνω δημοσιονομικό χώρο, αλλά δεν το ξέραμε τότε, θα περιμένουμε τέλος Φεβρουαρίου για να δούμε τι θα κάνουμε.

»Εγώ σας λέω ότι τέλος Φεβρουάριου νομίζω ότι θα υπάρχουν περιθώρια για να έρθουμε, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του προϋπολογισμού, να δώσουμε κάποιο εφάπαξ επίδομα, το οποίο θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να απαντά σε όλα αυτά», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο επίδομα θα αφορά μόνο όσους έχουν προσωπική διαφορά, ωστόσο «δεν έχουμε καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις».

«Νομίζω ότι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε καλές ειδήσεις», κατέληξε ο υπουργός.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:

«Απέναντί μας υπάρχει ένας πολίτικος που λέγεται Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σίγουρα δίνει περισσότερα. (…) Μην ακούνε τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές όλοι αυτοί που περιμένουν το κάτι παραπάνω. Υπάρχει μια κυβέρνηση ισοβαρή και αξιόπιστη που θα εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο με προτεραιότητα σε αυτούς από την προσωπική διαφορά».

40.000 επικουρικές μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός επισήμανε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί περίπου 40.000 οι οποίες αναμένονται.

«Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κάποιες κινήσεις πολύ σοβαρές στο επίπεδο των επικουρικών συντάξεων. Στις επικουρικές, αυτήν την ώρα, περιμένουν να εκδοθούν 80.000 συντάξεις για τις οποίες έχει βγει κύρια σύνταξη. Υπολογίζουμε ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επειδή έχουν επιταχυνθεί πολύ οι ρυθμοί, θα βγουν 40.000.

»Επειδή κάποιες μπορεί να περιμένουν, θα δώσουμε μια έναντι ενίσχυση για όσους δεν πάρουν την επικουρική και έχει εκδοθεί η κυρία, που θα είναι 100 ευρώ για κάθε μήνα από την ώρα της υποβολής της αίτησης του συνταξιούχο και 50 ευρώ για τις αντίστοιχες αναπηρικές».

Το ποσό που θα δοθεί εν τέλει στους συνταξιούχους, θα συμψηφιστεί με την επικουρική σύνταξη όταν αυτή εκδοθεί.

Διαβάστε επίσης:

Επικουρικές συντάξεις: Τα ποσά των αναδρομικών θα καταβληθούν αυτόματα

Στήριξη 100 ευρώ για κάθε μήνα που καθυστερεί η έκδοση επικουρικής σύνταξης

Χατζηδάκης: Λύσαμε το θέμα των κύριων συντάξεων, ήρθε η ώρα των επικουρικών