ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Τα ποσά των αναδρομικών θα καταβληθούν αυτόματα

Συντάξεις
«Οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα» για να λάβουν τα ποσά
Eurokinissi

Η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις επικουρικές συντάξεις αφορά όσους ασφαλισμένους προχώρησαν σε αιτήσεις απονομής πριν την 1η Ιουλίου 2022

Λύση για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις δίνει η κυβέρνηση, με τους δικαιούχους ασφαλισμένους να λαμβάνουν τα αναδρομικά αυτομάτως, χωρίς να χρειαστεί να προβούν σε καμία κίνηση.

Η ρύθμιση αφορά όσους ασφαλισμένους προχώρησαν σε αιτήσεις απονομής πριν την 1η Ιουλίου 2022.

Μιλώντας στην ΕΡΤ την Τετάρτη (1/2) ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε πως οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα «γιατί γνωρίζουμε ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι των οποίων έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη» εξήγησε ο κ. Τσακλόγκλου και επισήμανε «υπάρχει αυτή η σημαντική παράμετρος, η αίτηση να έχει υποβληθεί πριν από την 1η Ιουλίου του 2022 και αυτά τα χρήματα θα μπουν αυτομάτως στους λογαριασμούς, είναι 100 ευρώ και 50 ευρώ η προκαταβολή για τις αναπηρικές επικουρικές, γιατί αυτές είναι χαμηλότερες από ό.τι είναι οι επικουρικές της κύριας σύνταξης».

Ο κ. Τσακλόγλου απάντησε παράλληλα και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον χρόνο που ελήφθη η απόφαση, τονίζοντας ότι ήταν δέσμευση του υπουργείου. «Η αλήθεια είναι ότι καθυστερήσαμε λίγο στον υπολογισμό του συστήματος το οποίο τελικά επιλέξαμε και θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε αυτή την κατηγορία, αλλά πάντως το επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό αυτό το ζήτημα» εξήγησε ο υφυπουργός και προσέθεσε, «τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των ασφαλισμένων ούτως η άλλως και υπήρχαν ήδη στον προϋπολογισμό και τα συγκεκριμένα κονδύλια και για τη φετινή χρονιά».

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει λυθεί και το ζήτημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, σημειώνοντας πως ήδη το στοκ των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων έχει αρχίσει να μειώνεται.

«Με τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, ενώ το στοκ αυτό που είναι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και πίσω είναι στις 80.000 συντάξεις, υποθέτουμε ότι μέχρι να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, περίπου 40.000 θα τις έχουμε εκκαθαρίσει και θα είναι 40.000 οι υπόλοιπες, οι οποίες είναι πιο δύσκολες υποθέσεις. Οπότε αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο υιοθετήσαμε τη συγκεκριμένη διάταξη» επισήμανε ο κ. Τσακόγλου.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που αναζητείται προκειμένου να δουν αύξηση στις συντάξεις τους και όσοι λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν επιπλέον χρήματα, ο κ. Τσακλόγλου παραδέχθηκε πως το υπουργείο το μελετά, ωστόσο, δεν θέλησε να πει κάτι παραπάνω, έως ότου εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία και «ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος που θα έχουμε μπροστά μας περίπου στο τέλος Φεβρουαρίου».

«Χονδρικά η σκέψη είναι η εξής. Έχουμε παραπάνω από τα δύο τρίτα των συνταξιούχων που πήραν αύξηση στις συντάξεις τους και σχεδόν το 60% και παραπάνω από αυτούς, είδαν την πλήρη αύξηση, το 7,75%. Είναι κάτι λιγότερο από 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι πήραν ένα ποσοστό το οποίο ήταν κάτω από το 7,75%, αλλά πρακτικά μηδένισαν την προσωπική τους διαφορά. Δεν είναι λίγοι αυτοί, είναι το ένα τέταρτο των ατόμων τα οποία είχαν προσωπική διαφορά» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Εργασίας.