ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλιδισμένες» οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου

«Ψαλιδισμένες» οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Παρά τις μειώσεις των τιμών στην ενέργεια μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις τον Φεβρουάριο για τους καταναλωτές.

«Ψαλιδισμένες» θα είναι οι νέες επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με τους οικιακούς καταναλωτές να επωμίζονται μεγάλες επιβαρύνσεις τον Φεβρουάριο, παρά τις μεγάλες μειώσεις των τιμών από τους παρόχους.

Η χαμηλή επιδότηση για τους λογαριασμούς με καταναλώσεις έως 500 kWh (0,04 ευρώ/kWh) εκτινάσσει τις τελικές ανταγωνιστικές χρεώσεις κατά περίπου 60% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Για καταναλώσεις 501 – 1.000 kWh/μήνα η επιδότηση είναι επίσης στα 4 λεπτά/kWh.

Παράλληλα, η μέση τελική τιμή, μετά την κρατική ενίσχυση διαμορφώνεται στα περίπου 0,17 ευρώ/kWh όταν τον περασμένο μήνα ήταν, λόγω της υψηλής επιχορήγησης (0,33 ευρώ/kWh), στα περίπου 0,11 ευρώ/kWh. Η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι 16-19 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ποιοι επιδοτούνται

Οι δικαιούχοι θα λάβουν επιδοτήσεις για την 1η, 2η και εξοχική τους κατοικία, χωρίς κανένα κριτήριο.

Σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά τιμολόγια η επιδότηση θα είναι 8,8 λεπτά/kWh. Στα εμπορικά τιμολόγια η επιδότηση θα είναι 2 λεπτά/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Αυτή η επιδότηση αφορά τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τα περίπτερα, τα κομμωτήρια, τα γραφεία, τα αρτοποιία κλπ.

Στα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση θα είναι 4 λεπτά/ΚWh.

Επιδότηση φυσικού αερίου

Χωρίς επιδότηση στο φυσικό αέριο θα μείνουν 700.000 οικιακοί καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.