ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές της πίτσας σε Ελλάδα και ΕΕ

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές της πίτσας σε Ελλάδα και ΕΕ
Pixabay

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, η Eurostat έδωσε στοιχεία για το πόσο αυξήθηκαν οι τιμές της πίτσας και της τάρτας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο του 2022.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση στην τιμή της πίτσας «Μαργαρίτα» και της τάρτας καταγράφηκε στην Ουγγαρία με +46% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Λιθουανία με αύξηση στις τιμές κατά 39% και η Βουλγαρία με αύξηση κατά +37%.

Οσον αφορά τις μικρότερες αυξήσεις, αυτές καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+7%), στην Ιταλία (+10%) και στη Γαλλία (+13%). Στην Ελλάδα η πίτσα κατέγραψε αύξηση κατά 15,2% με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 20ή θέση σε σύνολο τριάντα χωρών της σχετικής λίστας της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η τιμή της πίτσας και της τάρτας που αγοράστηκαν από κατάστημα στην ΕΕ ήταν, κατά μέσο όρο, 16% υψηλότερη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, όπου η τιμή για τα δύο αυτά δημοφιλή εδέσματα ήταν, κατά μέσο όρο, μόλις 2% υψηλότερη σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο συνολικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 9,2% σε ετήσια βάση, με μια αύξηση 13,8% στο φαγητό, στο ποτό και στα προϊόντα καπνού, ανακοίνωσε η Eurostat τον περασμένο μήνα.