ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί στα 54 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

 Σε χαμηλά επίπεδα 14 μηνών έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου
 Σε χαμηλά επίπεδα 14 μηνών έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου
AP

Κοντά σε χαμηλά επίπεδα 14 μηνών κινείται η τιμή του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ήτησης λόγω των ήπιων μέχρι τώρα καιρικών συνθηκών. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility) πλέον είναι στα 54

Ο ελαφρύς χειμώνας συνολικά στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενώ και η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το ότι οι αποθήκες αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες συνεπάγεται πως οι ανησυχίες για ελλείψεις σε βιομηχανία και νοικοκυριά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό είναι το «σημείο ισορροπίας». Τι σημαίνει «σημείο ισορροπίας;». Οτι το ρεύμα θα συγκρατείται στα σημερινά επίπεδα (περίπου 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά) χωρίς να απαιτείται παρέμβαση του κρατικού προϋπολογισμού. Οι όποιες επιδοτήσεις θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά με τους πόρους του Ταμείου, οπότε και το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ θα μένει στην άκρη για να χρηματοδοτήσει άλλες ανάγκες που θα προκύψουν.

Το ζήτημα είναι ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πορεία της τιμής του αερίου μέσα στο 2023. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η τιμή βρέθηκε από τα 95 στα 150 ευρώ για να μειωθεί στα 56 ευρώ μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το πλαφόν των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.