ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις οφειλών: Και στα ασφαλιστικά ταμεία η νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων

Ρυθμίσεις οφειλών: Και στα ασφαλιστικά ταμεία η νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων δίνεται δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας.

Οι δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021 μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις.

Ή 36 δόσεις ή 72 δόσεις.

Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εξυπηρετούμενες αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Ο υπουργός Οικονομιών παράλληλα ανακοίνωσε και τις βελτιωτικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τονίζοντας πως οφειλέτες με μία μόνο οφειλή ή ένα στεγαστικό δάνειο μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επιπλέον μπορούν να ρυθμίζονται οφειλές προς τους δήμους.

Απαιτείται δημόσια ανάρτηση στην πλατφόρμα. Καταργείται η ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο, ενώ θα αφαιρούνται στο ακέραιοι οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις. Το επιτόκιο ρύθμισης θα είναι σταθερό στο 3%.

Το πακέτο των εξαγγελιών

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε:

  • Ενίσχυση για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους 200 έως 300 ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.
  • Παράταση μειωμένου συντελεστών ΦΠΑ για 6 μήνες σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023.
  • Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.
  • Αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ.
  • Εως το τέλος της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα Market pass, ενίσχυση που θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών και οι πληρωμένες θα γίνουν τον Μάρτιο.

Αναλυτικά νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών:

Έχοντας πλήρη επίγνωση των νέων δυσκολιών που προκάλεσαν στους οφειλέτες, μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, συνεκτιμώντας την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών, και με αίσθημα δικαίου απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους, προχωράμε σε ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών.

Συγκεκριμένα:

  • Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας.

Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.

Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

  • Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα.

Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.

Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες – κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Σχετικές ειδήσεις