Όλες οι νέες δόσεις για ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι νέες δόσεις για ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Την αναβίωση των ρυθµίσεων των 72 ή 120 δόσεων, καθώς και µια νέα ρύθµιση 36 ή 72 δόσεων για τους φορολογουµένους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση, προβλέπει το νέο πλαίσιο για την αποπληρωµή παλαιών και νέων οφειλών προς το Δηµόσιο και τα ταµεία. 

Οι φορολογούµενοι που έχουν χάσει τη ρύθµιση των 120 δόσεων και έχουν δικαίωµα να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθµιση της πανδηµίας. Αυτή τη στιγµή εξυπηρετούνται στην πάγια ρύθµιση χρέη ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στη ρύθµιση των 120 δόσεων 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στην ειδική ρύθµιση για τα χρέη της πανδηµίας το ποσό που είναι ενεργό ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Όσοι έχασαν τις ρυθµίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον καταβάλουν δύο δόσεις. Μόνο έτσι θα αναβιώσουν όλα τα ευεργετήµατα των ρυθµίσεων, όπως π.χ. η αποδέσµευση των τραπεζικών λογαριασµών της ρύθµισης των 120 δόσεων. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση όχι µόνο τους δίνει το δικαίωµα επανένταξης, αλλά τους δίνει και περιθώριο πάνω από πέντε µήνες για να επανενταχθούν.

Ωστόσο, οι οφειλέτες που θα επανενταχθούν στη ρύθµιση θα πρέπει να µην έχουν νέα χρέη. Στην περίπτωση όµως που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, για να µπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθµίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός µηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθµιστες οφειλές στην πάγια ρύθµιση των 24 ή 48 δόσεων.

Στο πεδίο της νέας ρύθµισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσµες µετά την 1η Νοεµβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της µηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και µε την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθµιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν ευεργετήµατα που είχε και η ρύθµιση των 120 δόσεων, όπως η αποδέσµευση των τραπεζικών λογαριασµών.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που δηµιούργησαν ληξιπρόθεσµες οφειλές στο χρονικό διάστηµα από την 1η Νοεµβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023, και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθµιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις µεταφέρουν και αυτές στη νέα ρύθµιση των 72 δόσεων.

Επίσης, στην περίπτωση που την 1η Νοεµβρίου 2021 υφίστανται ρυθµισµένες οφειλές στην πάγια ρύθµιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία µεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές µετά την 1η Νοεµβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές µπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθµιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα εντός µηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθµιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν µε την πάγια ρύθµιση των 24 ή 48 δόσεων.

Διαβάστε επίσης

Πότε θα πληρωθούν συντάξεις και εφάπαξ επιδόματα από τον ΕΦΚΑ

Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων τους επόμενους μήνες

Συντάξεις: Αναδρομικά σε 4 ετήσιες δόσεις για όλους τους συνταξιούχους

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα μυστικά, οι αλλαγές και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ