ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχασμένη η ΕΚΤ για τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Διχασμένη η ΕΚΤ για τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης
AP

Πόσο θα αυξήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκια πέρα από την προαναγγελθείσα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) αυτήν την Πέμπτη;

Δεν αναμένεται από τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να καταλήξουν σε συμπέρασμα κατά την έντονη συζήτηση στις 16 Μαρτίου. Πιθανότατα, η ΕΚΤ θα προτείνει ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική της στις επόμενες συνεδριάσεις της (έμφαση στον πληθυντικό), χωρίς να δίνει σαφείς λεπτομέρειες για τις προθέσεις της, δηλαδή για το εάν θα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης ή 50 μονάδες βάσης στις 4 Μαΐου. Ή για το εάν στη συνέχεια θα σταματήσει έπειτα από μία, δύο ή τρεις επιπλέον κινήσεις. Ως λιγότερο πιθανό σενάριο, η ΕΚΤ μπορεί να ανακοινώσει ότι αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, αλλά να προχωρήσει περαιτέρω τον Ιούνιο και πιθανώς στη συνέχεια.

Με την πρώτη ματιά, τα γεράκια της ΕΚΤ έχουν δύο ισχυρά επιχειρήματα για να σηματοδοτήσουν μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης για τον Μάιο και να στοχεύσουν ένα ανώτατο επιτόκιο καταθέσεων 4% ή μεγαλύτερο:

1. Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν διευρυνθεί σε όλο και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αν και ο πληθωρισμός μειώθηκε από 10,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο σε 8,5% τον Φεβρουάριο, ο δομικός πληθωρισμός εκτός ενέργειας και τροφίμων επιταχύνθηκε από 5,0% σε νέο υψηλό ρεκόρ 5,6% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

2. Ο πληθωρισμός των μισθών φαίνεται ότι θα αυξηθεί από 2,9% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 σε 5% φέτος. Το ρεκόρ απασχόλησης ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να πιέσουν για υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν μεγάλο μέρος της περσινής αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Αυτό θα προσθέσει στον βασικό πληθωρισμό με την πάροδο του χρόνου.

Τα περιστέρια έχουν τέσσερα ισχυρά επιχειρήματα για μια λιγότερο επιθετική στάση:

1. Εκτός από κάποια αύξηση των δαπανών για αναψυχή, ψυχαγωγία και τουρισμό μετά την Covid, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η υπερβολική ζήτηση οδηγεί τον πυρήνα του πληθωρισμού. Αντίθετα, η άνοδος των τιμών της ενέργειας το 2022 εξακολουθεί να λειτουργεί στην αλυσίδα παραγωγής. Με υστέρηση, ο ενεργειακός αντίκτυπος στις τιμές των μη ενεργειακών αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθεί από τον ετήσιο ρυθμό του βασικού πληθωρισμού χωρίς να χρειάζεται η ΕΚΤ να περιορίσει τη συνολική ζήτηση.

2. Η ευρωζώνη οδεύει προς προσωρινή αύξηση των μισθών και όχι σε αλυσιδωτή επίδραση μεταξύ μισθών και τιμών. Για παράδειγμα, οι διετείς μισθολογικές συμφωνίες με τα ισχυρά συνδικάτα μηχανικής μετάλλων και χημικών της Γερμανίας που συνήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο υποδηλώνουν ότι οι μισθολογικές πιέσεις θα υποχωρήσουν στο 4% ή λιγότερο το 2024 έπειτα από μια προσωρινή υπερβολή το 2023.

3. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν καλά σταθεροποιημένες. Στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ένδειξη για τις τάσεις των τιμών που αναμένονται τους επόμενους δώδεκα μήνες έχει πέσει κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2019.

4. Η απότομη πτώση των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου προμηνύει καλά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.