ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην ΕΚΤ – Στο «μάτι του κυκλώνα» οι ιταλικές τράπεζες

Συναγερμός στην ΕΚΤ – Στο «μάτι του κυκλώνα» οι ιταλικές τράπεζες
AP

 «Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον απόηχο των όσων συμβαίνουν με την Credit Suisse, και των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώνονται στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

Μία ημέρα πριν συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ το κλίμα έχει επιδεινωθεί σημαντικά και πλέον η Ευρω-τράπεζα είναι με την πλάτη στον τοίχο, αναφορικά με τη συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια. Όπως λένε αναλυτές, τα δύσκολα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο τώρα ξεκινούν και το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, για το μέλλον του.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες με τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, να διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά την κατάρρευση της SVB επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει άμεσα και να στηρίξει τις τράπεζες εφόσον χρειαστεί. «Είναι θετικό ότι οι αμερικανικές Αρχές επενέβησαν άμεσα και θεωρούμε πως αν χρειαστεί το ίδιο θα κάνουν και οι ευρωπαϊκές Αρχές, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.

Μένει να διαφανεί τι θα κάνει αύριο η ΕΚΤ, με τις εκτιμήσεις πάντως να υποστηρίζουν πως θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων, παρά τις αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πάντως οι επενδυτές φεύγουν άρον-άρον απ’ τα επικίνδυνα assets και στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία των αγορών καθώς αναμένεται να ανοίξει και η Wall Street η οποία με βάση τα features θα ξεκινήσει με σημαντική υποχώρηση.