ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους τραπεζίτες

Νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους τραπεζίτες
INTIME

Από συνάντηση σε συνάντηση το πάνε οι τραπεζίτες με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφού οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ανάψει φωτιές σε δανειολήπτες και κυβέρνηση.

Η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τραπεζικές διοικήσεις προγραμματίζεται για μέσα στην εβδομάδα, με στόχο την εφαρμογή λύσεων για την ανακούφιση των δανειοληπτών.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες στην προπροηγούμενη σύσκεψή τους να σχεδιάσουν προτάσεις για την ελάφρυνση όσων έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων κυμαινόμενου επιτοκίου. Η εκτόξευση των δόσεων έχει δημιουργήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Διότι ένα μεγάλο ποσοστό των οφειλετών είναι μισθωτοί, όπου το διαθέσιμο εισόδημα έχει ήδη μειωθεί λόγω της ακρίβειας. Πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις για επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης από την άνοδο των επιτοκίων για 12 μήνες.

Αφορά αποκλειστικά ευάλωτα φυσικά πρόσωπα με στεγαστικό ή δάνειο μικρών επιχειρήσεων και υποθήκη την κύρια κατοικία. Εως σήμερα το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο, καθώς έχουν κατατεθεί περίπου 3.000 αιτήσεις από 30.000 που αναμένονταν.