ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 50 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου λόγω ΟΠΕΚ+

Στα 50 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου
Στα 50 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου
AP

Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility) πλέον είναι στα 50 ευρώ, καθώς ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, γυρίζοντας την πλάτη σε προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρήσει την προσφορά σταθερή.

Η αιφνιδιαστική κίνηση θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, ενός περιφερειακού εταίρου του οποίου η σχέση με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι τεταμένη. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι νέες περικοπές ήταν «λάθος».

Ο αρχικός αντίκτυπος των περικοπών, από τον επόμενο μήνα, θα ανέλθει σε περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Από τον Ιούλιο, λόγω της παράτασης της υφιστάμενης μείωσης της προσφοράς της Ρωσίας, θα υπάρχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως λιγότερα στην αγορά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Η Ρωσία αρχικά κινήθηκε προς χαμηλότερη παραγωγή τον Μάρτιο, ως αντίποινα κατά των δυτικών κυρώσεων που προκλήθηκαν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Ριάντ δήλωσε την Κυριακή ότι οι μειώσεις ήταν ένα «προληπτικό μέτρο που στοχεύει στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου».

Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ είναι τεταμένες από πέρυσι, όταν οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να πείσει το βασίλειο να αυξήσει την παραγωγή δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ο Μπάιντεν έκανε ένα αμφιλεγόμενο ταξίδι στην περιοχή τον περασμένο Ιούλιο, αλλά έφυγε χωρίς δεσμεύσεις για την παραγωγή. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, όταν ο ΟΠΕΚ+ έκανε μια αιφνιδιαστική μείωση κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα υπήρχαν «συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία, αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε.