ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» 172.000 νέες και νέοι ασφαλισμένοι

Στο σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» 172.000 νέες και νέοι ασφαλισμένοι
PIXABAY

Πάνω από 172.000 νέες και νέοι έχουν εγγραφεί ήδη στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), υπερβαίνοντας σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις. 

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών εισήλθε για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι εργοδότες που έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ έχουν ξεπεράσει τις 77.000, ενώ τα κεφάλαια που έχουν σωρευθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων είναι της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ.

Συμπληρώνοντας έναν και πλέον χρόνο λειτουργίας, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης εξελίσσεται σε έναν βασικό πυλώνα του συστήματος ασφάλισης της χώρας μας, που θωρακίζει τις συντάξεις των νέων, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου. Ενώ με το νέο σύστημα οι νέοι αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην επικουρική τους σύνταξη.

Το ΤΕΚΑ εισήγαγε στην Ελλάδα το σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» για τις επικουρικές συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η εμπειρία των οποίων δείχνει ότι οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 43%-68%.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχουν δικαίωμα να υπαχθούν σε αυτό οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ αν είναι κάτω των 36 ετών. Στο ΤΕΚΑ μπορούν πλέον να υπαχθούν και ασφαλισμένοι που εργάζονται σε κλάδους όπου δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.ά.), εφόσον είναι κάτω των 36 ετών.

Φέτος, εξάλλου, αναπτύσσεται και το βασικό επενδυτικό προϊόν του Ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους, που θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του προσωπικού κουμπαρά τους μέσα από την εφαρμογή myTEKA. Εκεί, με μια ματιά οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται για το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ίδιοι και οι εργοδότες τους και την απόδοση των επενδύσεων των εισφορών.

Από το 2025 και μετά, το ΤΕΚΑ θα μπει στην τρίτη φάση ωρίμανσης των επενδύσεων, όπου οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν το επενδυτικό προφίλ τους. Υπολογίζεται πως έως το 2050 το ΤΕΚΑ θα καλύπτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το αποθεματικό του θα ανέρχεται στα 56 δισ. ευρώ.