ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή εισφορών από τον ΕΦΚΑ σε χιλιάδες εργαζομένους

Επιστροφή εισφορών από τον ΕΦΚΑ σε χιλιάδες εργαζομένους
INTIME

Ανοιξε έπειτα από πολυετή καθυστέρηση η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών του 2019 και του 2020, από  τον ΕΦΚΑ σε 23.000 έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς. 

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στους ενδιαφερομένους μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) με τη χρήση κωδικών Taxisnet και δήλωση του ΑΜΚΑ.

Πριν από μία εβδομάδα, η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων απέστειλε προς τον ΕΦΚΑ εξώδικη δήλωση με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα, στον Συνήγορο του Πολίτη και στον υπουργό Εργασίας, για την «επί τριετία καθυστέρηση απόδοσης των παρανόμως και αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020». Πρόκειται για ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες εμμίσθους δικηγόρους αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς και από τους εντολείς-εργοδότες του.

Αναλυτικά, με τις διατάξεις του Ν. 4578/2018 υπήρξε τροποποίηση στα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν το 2016, τα οποία πλέον από 1.1.2019 υπολογίζονταν επί του κατώτατου βασικού μισθού των 586,08 ευρώ, ο οποίος από 1.2.2019 διαμορφώθηκε σε 650 ευρώ.

Οι διατάξεις αυτές τροποποιήθηκαν εκ νέου με τον Ν. 4670/2020 και οι εισφορές καθορίστηκαν σε ασφαλιστικές κατηγορίες (πάγια ποσά) κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου, με συμμετοχή του εντολέα κατά ποσοστό ένα δεύτερο επ’ αυτών. Παρά τις τροποποιήσεις, ο ΕΦΚΑ ως φορέας διαχείρισης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών δεν προέβη σε τροποποίηση των σχετικών εγκυκλίων αλλά και του μηχανογραφικού συστήματος, με αποτέλεσμα να συνεχίσει η είσπραξη υψηλότερων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολούθησαν εγκύκλιοι του 2020 και του 2021 και λειτούργησε μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τροποποίησης της ασφάλισης των συγκεκριμένων προσώπων, για τα έτη 20192020, όπου κλήθηκαν οι εργοδότες να υποβάλουν τροποποιητικές ΑΠΔ.

Και χθες, με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι δημιουργήθηκε η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, χωρίς να απαιτείται από τους ασφαλισμένους η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών ή η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις θα διασταυρώνονται με τα αποτελέσματα που προέρχονται ή θα προέλθουν από τις αντίστοιχες αιτήσεις των εργοδοτών τους, στην «Ηλεκτρονική υπηρεσία τροποποίησης της ασφάλισης για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς», η λειτουργία της οποίας παρατείνεται μέχρι και 31.12.2023. Ετσι, και σε περιοδική βάση, θα επιστρέφονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των ετών 2019-2020 που τους αναλογούν.

Βέβαια, σε περίπτωση που υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα υπάρχει συμψηφισμός και μόνον εάν υπάρχει υπόλοιπο θα επιστρέφεται.

Να σημειωθεί ότι ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές νοούνται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον e-ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία, και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους. Κατ’ εξαίρεση δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου ασφάλισης λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης.