ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημάδια για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Σημάδια για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed
AP

Σε συνέχεια μιας σειράς πρόσφατων ασθενών στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ, που υποδηλώνουν ότι η σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) αρχίζει να έχει επιπτώσεις, τα αποτελέσματα της έρευνας για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, αποτέλεσαν μία ακόμα ένδειξη ότι και η αγορά εργασίας αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης, αν και ήπιας.

Χαρακτηριστικά, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Μάρτιο όσο περίπου ανέμενε η αγορά, 236.000, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε από 3,6% σε 3,5%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών περίπου που σημειώθηκε πριν από δύο μήνες, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μέσων ωριαίων αποδοχών διατηρήθηκε σε πτωτική πορεία, υποχωρώντας στο 4,2% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας όμως σε επίπεδα πάνω από αυτά που, ιστορικά, θεωρούνται συμβατά με τον πληθωριστικό στόχο της Fed.

Καθώς οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των έγκαιρων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων των Αρχών που εξάλειψαν τον φόβο ενός συστημικού κινδύνου, τα στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία δεν επιφύλαξαν αρνητικές εκπλήξεις, ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Εκτιμώντας ότι η όποια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα αποδειχθεί σχετικά περιορισμένη (σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα, ο ετησιοποιημένος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται στο 2,2% από 2,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2022), η πιθανότητα που τιμολογεί η προθεσμιακή αγορά για αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 3 Μαΐου ενισχύθηκε σε 75% έναντι περίπου 50% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου επιτοκίων αυξήσεων, καθώς παραμένει αβέβαιο το μέγεθος της επίπτωσης στην πραγματική οικονομία της αναμενόμενης αυστηροποίησης των όρων δανεισμού μετά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, με μια πληθώρα αξιωματούχων της Fed να τονίζει, όμως, ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2023.

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας άσκησαν πιέσεις στα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, ιδίως αυτά μικρής διάρκειας, ενώ στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο δέχθηκε πιέσεις με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να ανέρχεται κοντά στο υψηλότερο –έως τώρα– επίπεδο για το τρέχον έτος, 1,1033, που σημειώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.