ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πως θα φορολογηθούν φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στην Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πως θα φορολογηθούν φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στην Ελλάδα
Pixabay

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε παράταση µέχρι την 30ή Σεπτεµβρίου 2023 για την υπαγωγή στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης για φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στην Ελλάδα.

Υπό το συγκεκριµένο καθεστώς οι ενδιαφερόµενοι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής εφόσον αποδεικνύουν ότι επενδύουν κατ’ ελάχιστον το ποσό των 500.000 ευρώ επί ελληνικής επικράτειας σε διάστηµα τριών ετών, καθίστανται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας µε το προνόµιο της επιβολής κατ’ αποκοπήν ποσού φόρου ποσού 100.000 ευρώ για το παγκόσµιο εισόδηµά τους, χωρίς υποχρέωση δήλωσης του σχετικού εισοδήµατος.

Ως εκ τούτου, υπό το πρίσµα αυτό αποφασίσθηκε η παράταση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για ένα εξάµηνο, ήτοι µέχρι την 30ή Σεπτεµβρίου 2023 αντί της 31ης Μαρτίου που κανονικά ισχύει.

Η ίδια παράταση καθιερώθηκε και για την απόδειξη ολοκλήρωσης της επένδυσης όσων εντάχθηκαν στο εν λόγω καθεστώς το 2020 –σ.σ. κατά τον πρώτο χρόνο εφαρµογής του– οπότε φέτος συµπληρώνεται η τριετής προθεσµία ολοκλήρωσης της επένδυσης. Τέλος, εξαιρετικά για το 2023 παρέχεται στη φορολογική αρχή η δυνατότητα να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις για την υπαγωγή των αιτούντων έως την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του µηνός ∆εκεµβρίου (Ν. 5026/2023).

Με το νέο σχέδιο νόµου που κατατέθηκε στη Βουλή καθορίζονται –µεταξύ άλλων– οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις εισόδου και διαµονής των ψηφιακών νοµάδων (digital nomads). Ειδικότερα, το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο έρχεται να καταργήσει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα µε το καθεστώς απαλλαγής θεώρησης.

Πλέον, οι ψηφιακοί νοµάδες θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκοµίσουν στην αρµόδια ελληνική προξενική αρχή τα απαιτούµενα δικαιολογητικά είτε µε αυτοπρόσωπη παρουσία ή µε συστηµένη επιστολή ή µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, µε σκοπό την έκδοση –εντός 10 ηµερών από την αίτηση– της θεώρησης εισόδου στην ελληνική επικράτεια. Στη συνέχεια, έχουν τη δυνατότητα, εντός της περιόδου ισχύος αυτής (1 έτος), να υποβάλουν στην υπηρεσία µιας στάσης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαµονής.

Ως προς τα απαιτούµενα έγγραφα που πρέπει να προσκοµιστούν, σηµειώνεται πως το ύψος των επαρκών πόρων που πρέπει να διαθέτει ο ενδιαφερόµενος σε επίπεδο σταθερού εισοδήµατος, για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής του κατά τη διάρκεια της διαµονής του στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό σύστηµα κοινωνικής πρόνοιας, εξακολουθεί να καθορίζεται στις 3.500 ευρώ µηνιαίως.

∆εδοµένου ότι δεν υπάρχει ειδική φορολογική ρύθµιση για τα πρόσωπα αυτά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος, µε αποτέλεσµα να υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσµιο εισόδηµά τους εάν πληρούν τα κριτήρια για να θεωρηθούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, το εισόδηµα ελληνικών πηγών φορολογείται στην Ελλάδα.