ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα πρόσθετα ηλεκτρονικά βιβλία για γιατρούς και δικηγόρους

Έρχονται τα πρόσθετα ηλεκτρονικά βιβλία για γιατρούς και δικηγόρους
INTIME

Συγκεκριµένες επαγγελµατικές οµάδες θα πρέπει προσεχώς να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο το οποίο θα είναι διαθέσιµο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται µε τα δηλωθέντα εισοδήµατα. Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί µε τα MyDATA.

Ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν µέχρι το 2012 γιατροί, δικηγόροι, κ.λπ., αλλά ηλεκτρονικά.

Τα πρόσθετα βιβλία σε χειρόγραφη μορφή χρησιμοποιούνταν για αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι γιατροί, τα συνεργεία οχημάτων και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε αυτά καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη σε αυτά καθίστανται εμμέσως πιεστική και η έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και στο πλαίσιο της απλοποίησης καταργήθηκαν και τα πρόσθετα βιβλία.

Ωστόσο, γενική ομολογία των υπηρεσιακών παραγόντων στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η μη ύπαρξη βιβλίου πελατών αποτέλεσε μια διευκόλυνση για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις αποκρύπτοντας πραγματικά εισοδήματα.

Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες είναι από τους ευεργετηµένους της φορολογικής και ασφαλιστικής µεταρρύθµισης. Συγκεκριµένα, η ευνοϊκή κλίµακα µε τον συντελεστή του 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήµατος, από 22% οδηγεί αυτοµάτως σε µείωση του φόρου εισοδήµατος της τάξης των 1.300 ευρώ. Παράλληλα, καταργήθηκε και η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήµατα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ µειώθηκε στο 50% η προκαταβολή φόρου.

Για παράδειγµα, δικηγόρος µε καθαρό εισόδηµα 10.000 ευρώ πλήρωσε το 2019 στην εφορία φόρους ύψους 2.200 ευρώ. Με την αλλαγή της κλίµακας ο φόρος περιορίσθηκε στα 900 ευρώ. ∆ηλαδή το όφελος έφθασε τα 1.300 ευρώ. Δικηγόρος µε εισοδήµατα 15.000 ευρώ πλήρωνε στην εφορία φόρο ύψους 3.366 ευρώ και µε την αλλαγή ο φόρος µειώθηκε στις 2.000 ευρώ.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι αυτοαπασχολούµενοι µε εισοδήµατα αποκλειστικά από επιχειρηµατική δραστηριότητα ανήλθαν, µε βάση τα τελευταία δηµοσιοποιηµένα στοιχεία, σε 366.787, οι οποίοι δήλωσαν καθαρά κέρδη ύψους 3,375 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών οι 268.027 δήλωσαν εισοδήµατα έως 10.000 ευρώ. ∆ηλαδή, εισόδηµα της τάξης των 500800 ευρώ µηνιαίως. Σηµειώνεται ότι µε βάση τα στοιχεία της Eurostat (2016) στην Ε.Ε. µόνο στην Ελλάδα και στην Ιταλία το ποσοστό αυτοαπασχόλησης είναι υψηλότερο του 20%, ενώ σε παγκόσµιο επίπεδο υπάρχουν και τα παραδείγµατα της Κολοµβίας, του Μεξικού, της Κορέας και της Χιλής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Ο ευρωπαϊκός µέσος όρος διαµορφώνεται στο 14%, ενώ οι χώρες µε τα χαµηλότερα ποσοστά αυτοαπασχόλησης στην Ευρώπη είναι η ∆ανία (8%), η Γερµανία, η Εσθονία, το Λουξεµβούργο και η Σουηδία, χώρες στις οποίες το αντίστοιχο ποσοστό διαµορφώνεται γύρω στο 9%.