ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις περί επιστροφών φόρου και οφειλών από ΕΝΦΙΑ

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις περί επιστροφών φόρου και οφειλών από ΕΝΦΙΑ
INTIME

Ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28/4 σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26/4.

Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Τέρμα έχει πατήσει το γκάζι των επιστροφών φόρου εισοδήματος η ΑΑΔΕ. Ηδη οι τρεις στους τέσσερις που υπέβαλαν φορολογική δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό πήραν τα χρήματα της επιστροφής φόρου. Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις πληρωμές. Συγκεκριμένα, από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου έχουν πληρωθεί 33.998, οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους, 10.219 φορολογούμενους η ΑΑΔΕ θα τους ενημερώσει με email εντός της εβδομάδας ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται έλεγχος πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών.