ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Οι δικαιούχοι και η επιδότηση έως 75% - Οδηγός για τις αιτήσεις

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Οι δικαιούχοι και η επιδότηση έως 75% - Οδηγός για τις αιτήσεις

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» ξεκινά, στο πλαίο, μάλιστα, των όσων έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Πολλά είναι τα νοικοκυριά αλλά και οι αγρότες που θα βοηθηθούν με τελικό στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονόμησή τους.

Διαθέσιμη από σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο μάλιστα των όσων δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ότι «Πιστοί στην ενεργειακή μας πολιτική συνεχίζουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προγράμματα, που συμβάλλουν στη σταθερή μείωση των λογαριασμών ρεύματος των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος».

Έτσι, θα είναι δυνατή πλέον για χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και για τους ίδιους τους αγρότες να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται εξοικονομώντας έτσι χρήματα και όντως πιο αυτόνομοι.

Δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα νοικοκυριά και οι αγρότες που δύνανται να προχωρήσουν σε εγκατάσταση δικών τους μικρών φωτοβολταϊκών, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά, ενώ τα ποσοστά για τους αγρότες είναι μεταξύ του 40% και 60%, με τη συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία να φτάνει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Εκτός από την επιδότηση προβλέπεται, ακόμα και ένα ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους και εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Υποβολή αιτήσεων και η έγκριση τους

Σημαντικό, δε, είναι και το γεγονός ότι η υποβολή των αιτήσεων αλλά και η έγκριση τους, γίνεται άμεσα και αυτοματοποιημένα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών Taxisnet, και έτσι κανείς δεν ταλαιπωρείται με δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024 και εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται να υποβάλει μόνο μία και μόνο αίτηση και για μία κατοικία, είτε κύρια είτε δευτερεύουσα, που όμως θα διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Από την άλλη οι αγρότες είναι σε θέση να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Ο προϋπολογισμός και η κατανομή του

Το σύνολο του προϋπολογισμού είναι 238 εκατ. ευρώ και προέρχεται από πόρους του Ταμέιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η κατανομή του προϋπολογισμού θα γίνει ως εξής:

  • Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται 45 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Α)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 100 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Β)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 63 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Γ)
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Δ)
    Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:

«Πιστοί στην ενεργειακή μας πολιτική συνεχίζουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προγράμματα, που συμβάλλουν στη σταθερή μείωση των λογαριασμών ρεύματος των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

»Με το πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά στη Στέγη" κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργειακή Δημοκρατία, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιμη ενέργεια. Αποτελεί σταθερή απόφασή μας, η πορεία προς την πράσινη μετάβαση να γίνεται με δικαιοσύνη για όλους».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην πλήρη κάλυψη του κόστους της μπαταρίας, όπως και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Βέβαια, τα νοικοκυριά θα υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ για τους αγρότες το καθεστώς είναι διαφορετικό: θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW, και, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Σχετικές ειδήσεις