ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 37 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

 Σε χαμηλά επίπεδα 22 μηνών έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου
 Σε χαμηλά επίπεδα 22μηνών έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου
AP

Κοντά σε χαμηλά επίπεδα 22 μηνών παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ήτησης λόγω των ήπιων μέχρι τώρα καιρικών συνθηκών. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility) πλέον είναι στα 37 ευρώ.

Ο ελαφρύς χειμώνας συνολικά στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενώ και η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το ότι οι αποθήκες αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες συνεπάγεται πως οι ανησυχίες για ελλείψεις σε βιομηχανία και νοικοκυριά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι εκτιµήσεις διεθνών αναλυτών για πιθανό γέµισµα των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης από τα τέλη Αυγούστου, συνηγορούν στη διατήρηση των τιµών σε χαµηλά επίπεδα αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για το τι µπορεί να συµβεί από το φθινόπωρο καθώς αρκετοί παράγοντες παραµένουν σε αβεβαιότητα.

Επιστροφή της Κίνας για παράδειγµα στην κανονικότητα µετά το φθινόπωρο όπως και ένας κρύος χειµώνας µπορεί να ανατρέψουν τη σηµερινή εικόνα καθώς θα αυξήσουν τη ζήτηση οδηγώντας και πάλι τις τιµές σε υψηλά επίπεδα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δύσκολα θα ξαναδούµε τις αστρονοµικές τιµές της περυσινής περιόδου όταν η τιµή του φυσικού αερίου στις 26 Αυγούστου έσπασε όλα τα προηγούµενα ρεκόρ και έφτασε στα 345 ευρώ ανά µεγαβατώρα και η τιµή ρεύµατος στη χονδρεµπορική αγορά της Ελλάδας τον ίδιο µήνα στα 429,388 ευρώ ανάµεγαβατώρα.