ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: «Κραχ» για τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών - Φόβοι για νέα «κανόνια»

Wall Street: «Κραχ» για τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών - Φόβοι για νέα «κανόνια»
AP Photo

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ για την κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών με τις ομώνυμες μετοχές να καταρρέουν στη Wall Street.

Οι χρεοκοπίες των Silvergate, Silicon Valley Bank, Signature και First Republic που ξεκίνησαν από τον Μάρτιο και οι ανησυχίες για τις PacWest, Western Alliance και First Horizon προκαλούν αναταράξεις στον περιφερειακό τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ με τους αναλυτές να χτυπούν «καμπανάκι» και για νέα «κανόνια».

Όλα ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης (4/5) με την κατάρρευση της μετοχής της PacWest Bancorp η οποία βρέθηκε να βουλιάζει 60% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές λόγω ανησυχιών για την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Και τα κακά νέα συνεχιστήκαν, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι η Western Alliance εξετάζει διάφορες καιν στρατηγικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και την πώληση του συνόλου ή μέρους των δραστηριοτήτων της. Λίγο αργότερα τις σχετικές πληροφορίες των Financial Times, τις διέψευσε εκπρόσωπος της τράπεζας, μιλώντας σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Bloomberg.

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει στην Αριζόνα στα τέλη Μαρτίου ήλεγχε περιουσιακά στοιχεία 71 δισ. δολαρίων και λέγεται πως έχει προσλάβει συμβούλους για την διερεύνηση δυνατοτήτων. Πάντως αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και μπορεί να μην καταλήξει σε καμία πραγματική πρωτοβουλία.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, αργότερα, η Western Alliance ανέφερε: «Το ρεπορτάζ είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει καμία πραγματική βάση σε αυτό». Μάλιστα, απείλησε με ανάληψη νομικής δράσης κατά όσων διακίνησαν τις σχετικές πληροφορίες.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια στο επίπεδο του 5 με 5,25% και έστειλε παράλληλα σήμα ότι ενδέχεται να παγώσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο από τις τραπεζικές πτωχεύσεις και να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Η απόφαση για τη δέκατη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 ήταν ομόφωνη αλλά το ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε στο πέρας της διήμερης συνεδρίασης δεν περιλάμβανε τη φράση προηγούμενων ανακοινώσεων ότι «η Επιτροπή αναμένει ότι κάποια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να είναι κατάλληλη».

Αντί της φράσης αυτής το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «για να αποφασίσουν σε ποιον βαθμό είναι κατάλληλη περαιτέρω σύσφιξη» οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν πως θα συμπεριφερθούν η οικονομία, ο πληθωρισμός και οι αγορές τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες.