ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύσεις για σχέδια στον τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Ενισχύσεις για σχέδια στον τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων
INTIME

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο υποέργο «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» της δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το υποέργο αφορά επενδυτικά σχέδια στον τομέα της μεταποίησης γεωργικού προϊόντος, από την οποία προκύπτει είτε γεωργικό προϊόν είτε μη γεωργικό προϊόν.

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία και πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Είναι Ομάδες Παραγωγών (ΟΜ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε αγροτικούς συνεταιρισμούς του Ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».
  • Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 και εταιρείες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες: εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία και κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος της αξίας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην ενισχυόμενη επένδυση, είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας. Η υποχρέωση εφαρμογής της συμβολαιακής γεωργίας ξεκινάει από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και τα συμβόλαια είναι τουλάχιστον 3ετούς διάρκειας.
  • Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 και εταιρείες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της περίπτωσης α) πιο πάνω, οι οποίες εμφανίζουν κατ’ έτος βαθμό καθετοποίησης, αξιοποιώντας ιδιοπαραγόμενα αγροτικά προϊόντα σε ποσοστό τουλάχιστον 40% της αξίας του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη.

Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα, που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης πριν από την έκδοση της ατομικής εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης.

Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει περισσότερες από μία αιτήσεις ενίσχυσης ανά ΑΦΜ, με τον συνολικό προϋπολογισμό για το σύνολο των υποβληθεισών αιτήσεων να μην ξεπερνάει τα ανώτατα όρια του επιλέξιμου προϋπολογισμού.