ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 300 εκατ. ευρώ το κόστος για την Ελλάδα από τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ

Στα  300 εκατ. ευρώ το κόστος για την Ελλάδα από τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ
AP

Ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ ο τελικός λογαριασμός των έκτακτων μέτρων που υποχρεώθηκε να λάβει η χώρα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ για την ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης απέναντι σε ενδεχόμενη πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου.

Τα μέτρα, που ήταν αντανάκλαση των ανησυχιών ισχυρών χωρών της ΕΕ με υψηλή εξάρτηση από το αέριο των αγωγών και τα υποδέχτηκαν με αντιδράσεις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που διαθέτουν υποδομές τερματικών σταθμών LNG, αποδείχτηκαν εντέλει αχρείαστα.

Δημιούργησαν όμως ένα οικονομικό άνοιγμα που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων αρχών ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ, κόστος το οποίο κατά το ήμισυ περίπου έχει μεταφερθεί ήδη στους καταναλωτές και οσονούπω αναμένεται να μεταφερθούν και 100 ακόμη εκατ., ενώ 50 εκατ. θα καλυφθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται στο μεταξύ αντιμέτωπη με νέα κόστη που προκύπτουν από την υποχρεωτική αποθήκευση φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες και για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Η ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει το μέτρο έως και τον Μάρτιο του 2024, παρά τη μείωση της κατανάλωσης κατά 18% σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τον στόχο του 15% την περίοδο Αυγούστου 2022 - Μαρτίου 2023 (με αναφορά τον μέσο όρο των αντίστοιχων οκταμήνων της προηγούμενης πενταετίας).

Η αντίστοιχη μείωση μάλιστα στην Ελλάδα ξεπέρασε το 20%. Οι υπόχρεες εταιρείες αναμένουν παρέμβαση της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές και της ΡΑΕ προς την Κομισιόν για τον περιορισμό των ποσοτήτων αποθήκευσης στις αντίστοιχες περυσινές έναντι των 7,5 τεραβατωρών που καλούνται να αποθηκεύσουν για φέτος, βάσει του ευρωπαϊκού Κανονισμού.