ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνά δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Φθηνά δάνεια  για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
INTIME

Τη δυνατότητα εξασφάλισης τραπεζικού δανεισμού με μειωμένο κόστος έως και 75% σε σχέση με τα επιτόκια της αγοράς έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από τα τρία νέα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που διατίθενται από όλες τις τράπεζες.

Η ελάφρυνση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις μέσω των τριών νέων προγραμμάτων προκύπτει από τη συγχρηματοδότηση του δανείου κατά 40% από δημόσιους πόρους, ενώ για το υπόλοιπο 60% που θα χρηματοδοτεί η τράπεζα, το κόστος χρηματοδότησης θα μειώνεται κατά 3% για τα πρώτα δύο έτη του δανείου με την εφαρμογή της μερικής επιδότησης του επιτοκίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την επιδότηση το μέσο επιτόκιο μπορεί να φτάσει ακόμα και στα επίπεδα του 1,75 - 2,25%.

Εκτός από την επιδότηση, σημαντική είναι και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Με αυτοματοποιημένο τρόπο θα γίνεται επίσης και η πρώτη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει τον έλεγχο των επιχειρήσεων έναντι των οφειλών που έχουν στο Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), καθώς και στις τράπεζες μέσω του «Τειρεσία».

H διαδικασία της έγκρισης προωθείται μέσα από το εργαλείο «Μάθε τον πελάτη σου» (KYC - Know Your Customer) που υλοποίησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις μπορούν να «συστήνονται» προς τις τράπεζες κάνοντας αίτηση για χρηματοδότηση.

Η πλατφόρμα εξασφαλίζει την επιλεξιμότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, ελέγχοντας τη φορολογική και ασφαλιστική συμμόρφωσή τους αλλά και την οικονομική συμπεριφορά τους στον «Τειρεσία», η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας, τη στιγμή υποβολής της αίτησης. Εχοντας εξασφαλίσει την αρχική έγκριση του αιτήματός τους για τη δανειοδότησή τους βάσει των στοιχείων της οικονομικής συμπεριφοράς τους, οι επιχειρήσεις θα επιλέγουν την τράπεζα ή τις τράπεζες στις οποίες θα απευθύνουν το αίτημα χρηματοδότησης προκειμένου να λαμβάνουν οικονομική προσφορά.

Συνολικά οι πόροι των τριών προγραμμάτων ανέρχονται σε 1,35 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετοι πόροι ύψους 35 εκατ. ευρώ θα καλύψουν την επιδότηση τόκων για τα παρεχόμενα δάνεια.