ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύθηκε περαιτέρω το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων

Ενισχύθηκε περαιτέρω το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων
INTIME

Ρεκόρ δεκαετίας στο άνοιγµα νέων επιχειρήσεων κατά το πρώτο πεντάµηνο του έτους καταγράφεται την εφετινή χρονιά, το οποίο, µάλιστα, σε συνδυασµό µε τον µικρό συγκριτικά µε άλλες χρονιές αριθµό διαγραφών έχει ως συνέπεια να καταγράφεται φέτος, πάντα σε επίπεδο πενταµήνου, το µεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών τουλάχιστον των τελευταίων δέκα ετών. 

Σύµφωνα, λοιπόν, µε τα στοιχεία από τη βάση δεδοµένων του Γενικού Εµπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στο διάστηµα Ιανουαρίου - Μαΐου 2023 ο αριθµός των συστάσεων νέων επιχειρήσεων ανήλθε σε 23.839 έναντι 21.486 το αντίστοιχο διάστηµα του 2022, αυξηµένος κατά 10,95%.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι αυτή είναι η υψηλότερη επίδοση της περιόδου 20142023, ενώ ήδη από το 2021 ο αριθµός των συστάσεων νέων επιχειρήσεων είχε υπερβεί τα επίπεδα του πρώτου πενταµήνου του 2019, της τελευταίας χρονιάς δηλαδή πριν από την «εισβολή» του κορωνοϊού στη ζωή µας.

Αντίστροφη πορεία ακολούθησαν οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ, καθώς στο πεντάµηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2023 µειώθηκαν σε 5.553 από 6.257 το αντίστοιχο διάστηµα του 2022 – µείωση δηλαδή της τάξης του 11,25%.

Πρόκειται, µάλιστα, για τον δεύτερο µικρότερο αριθµό διαγραφών στη δεκαετία, µε τις λιγότερες να έχουν σηµειωθεί το πεντάµηνο του 2021 (4.487), κάτι βεβαίως που σχετίζεται και µε τις ρήτρες που υπήρχαν για µη κλείσιµο των επιχειρήσεων ως προϋπόθεση ένταξης στα διάφορα µέτρα στήριξης που εφαρµόστηκαν λόγω των lockdowns. Σηµειώνεται ότι ως διαγραφές θεωρούνται οι ακόλουθες καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται µια επιχείρηση: πτώχευση, διακοπή (∆ΟΥ), λύση - εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση, διαγραφή λόγω διάσπασης.

Η σηµαντική αύξηση των εγγραφών σε συνδυασµό µε τη µείωση των διαγραφών έχει ως συνέπεια να διαµορφώνεται –τουλάχιστον µέχρι στιγµής– το µεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο εγγραφών / διαγραφών, µε τις νέες επιχειρήσεις να υπερβαίνουν τα «λουκέτα» κατά 18.286.