ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες δαπάνες θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών

Ποιες δαπάνες θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών
Pixabay

Μόνο οι δαπάνες - έξοδα που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA θα αναγνωρίζονται και θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, συστήνεται πλέον από την ΕΕ η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα δίνει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να σκιαγραφεί το προφίλ του επιτηδευματία και να βλέπει ποιοι ξεπερνούν κάποιους μέσους όρους ως προς το ύψος των δαπανών αλλά και ποιοι είναι περισσότερο πιθανό να πραγματοποιούν φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο θα διασυνδεθεί με τα MyDATA.

Δύο ακόμη παρεμβάσεις αφορούν στο ψηφιακό δελτίο αποστολής και στην καθιέρωση POS σε όλη την αγορά.

Με το νέο σύστημα, όταν διακινείται ένα αγαθό θα πρέπει να συνοδεύεται από το ψηφιακό δελτίο αποστολής ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μην μπορεί να σκιστεί στη συνέχεια καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί πως οι νέες ρυθμίσεις που εξετάζονται δεν αφορούν τη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές. Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως ακριβώς γίνεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.