ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα 62 ετών το χρέος της Βρετανίας – Ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ

Στα υψηλότερα επίπεδα 62 ετών το χρέος της Βρετανίας – Ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ
AP

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ της χώρας, για πρώτη φορά από το 1961, εξαιτίας του υψηλότερου του προσδοκώμενου κόστους δανεισμού, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένου του χρέους των τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, ανήλθε σε 2,567 τρισ. στερλίνες (3,28 τρισ. δολάρια), που αντιστοιχεί στο 100,1% του ΑΕΠ.

Ο κρατικός δανεισμός τον Μάιο ανήλθε σε 20,045 δισεκατομμύρια λίρες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 19,5 δισεκατομμύρια, σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 3 δισεκατομμύρια λίρες σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον Μάιο του 2022, ενώ αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσό δανεισμού τον Μάιο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, σημείωσε η οικονομολόγος της PWC, Ντίβια Σριντάρ.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για ελαφρά μείωση.

«Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών μέσω των αυξημένων πληρωμών τόκων χρέους και των επιδομάτων και φορολογικών πιστώσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό», σημείωσε η Σριντάρ.

Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα παρέμεινε τον Μάιο σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο, με αποτέλεσμα οι traders να αυξάνουν τα στοιχήματα για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στη σημερινή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας.