ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάσσης (ΔΕΗ): Προς ΕΒΙTDA 1,2 δισ. το 2023 – Ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος

Γιώργος Στάσσης, ΔΕΗ
Eurokinissi

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, την οποία χαρακτήρισε ορόσημο για την στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

Στο 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το επαναλαμβανόμενο EBITDA της ΔΕΗ το 2023, υπερβαίνοντας την αρχική εκτίμηση, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την ενημέρωση που έκανε στους μετόχους στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, θα ανοίξει τα δρόμο για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους το 2024.

Ειδικότερα η κερδοφορία φέτος αναμένεται να προσεγγίσει το 1,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,1 δισ. και η εταιρεία θα προχωρήσει το 2024 σε διανομή μερίσματος όπως είχε προγραμματισθεί.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, την οποία χαρακτήρισε ορόσημο για την στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας, καθώς μεταξύ άλλων θα οδηγήσει σε αύξηση των πελατών κατά 57%, των παγίων διανομής κατά 40%, της ισχύος ηλεκτροπαραγωγής σε λειτουργία κατά 14% και των προς ανάπτυξη έργων κατά 50%. Και προσέθεσε πως αποτελεί ιδανική επιλογή από πλευράς γεωγραφικής και οικονομικής, ενώ το τίμημα της εξαγοράς είναι 1,26 δισ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά στο 2022 μεταξύ των θετικών στοιχείων περιλαμβάνεται η διατήρηση ανθεκτικής κερδοφορίας (επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη ύψους 954 εκατ. ευρώ) παρά την ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επενδύσεων από 438 σε 686 εκατ. ευρώ (+57%), η αντιστροφή της αύξησης του καθαρού χρέους και η συμβολή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης με συνολικό ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, μέσω των εκπτώσεων στα τιμολόγια, του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και της έκτακτης φορολογίας που διαμορφώθηκε σε 245,3 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο πελατών - καταναλωτών σημειώνεται μεταξύ άλλων η μείωση του πλήθους και της διάρκειας των διακοπών ηλεκτροδότησης, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 38 εκατ. σε σχέση με το 2021 και η μείωση του ρυθμού απώλειας πελατών.

Τέλος ο κ. Στάσσης επανέλαβε την δέσμευση για σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη παρά τις προσωρινές καθυστερήσεις για λόγους ενεργειακής ασφάλειας και κατέληξε: «Παρά την ενεργειακή κρίση προχωρούμε σταθερά στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου. Ο δρόμος είναι πράσινος, ψηφιακός και πελατοκεντρικός». Οι μέτοχοι υπερψήφισαν τις προτάσεις της διοίκησης με ποσοστό άνω του 98,8%.